«Чистки» в «Регіонах»

22.04.2008

Металеві рамки на вході, пильні охоронці, які обстежують кожного, хто прагне потрапити до столичного Міжнародного центру культури і мистецтв... Такі заходи безпеки наводили на думку, що всередині проходить якийсь захід за участю Президента. Втім «помаранчевого» главу держави до «Жовтневого палацу» минулої суботи навряд чи запрошували. Адже в залі, під якою колись розташовувалися катівні НКВС, зібралися любителі синьої барви: там відбувався ХІ з’їзд Партії регіонів.

За повідомленням прес–служби ПР (а «звичайних» журналістів на з’їзд, нагадаємо, не акредитували), зала «Жовтневого» була переповнена — делегатів з усіх регіонів України зареєструвалося 1055. Завітали й почесні гості з близького і далекого зарубіжжя: відкривши з’їзд, головуючий на ньому лідер «Регіонів» Віктор Янукович привітав, зокрема, делегації партій «Єдина Росія», «Справедлива Росія», «Новий Азер­байджан» та Європейських соціалістів. Не обійшлося й без колись небажаної, а тепер постійно присутньої в Україні персони — депутата російської Держ­думи Костянтина Затуліна.

Делегатам належало обговорити й ухвалити нові програму і статут партії та внести деякі кадрові зміни до керівних органів. Утім головної посади це не стосувалося: Віктор Янукович був знову безальтернативно, безсумнівно й одностайно обраний головою Партії регіонів. Сам лідер скромно не брав участі в голосуванні, за результатами якого замість одного крісла отримав зразу три: згідно з новою редакцією статуту ПР, голова партії відтепер автоматично очолює також політраду і президію (раніше ці органи мали окремих керівників).

Упоратися з таким великим обсягом роботи Януковичу допоможуть заступники — аж дванадцятеро: Ганна Герман, Василь Джарти, Олександр Єфремов, Андрій Клюєв, Борис Колесников, Олександр Лавринович, Сергій Льовочкін, Ан­тон Пригодський, Володимир Яцуба, Олена Лукаш, Володимир Рибак і Андрій Кравець. Колишній голова політради ПР Микола Азаров із суботи очолює центральну контрольну комісію партії. А «відступниця» Раїса Богатирьова, яка перейшла у «табір ворога», погодившись на пропозицію Президента стати секретарем РНБО, не лише прийшла на з’їзд, а й знову потрапила у політраду ПР.

Утім це не означає, що однопартійці нарешті повірили запевненням пані Раїси про її нібито «регіональну» політику в РНБО. Річ у тім, що до складу політради, всупереч сподіванням на зміни у відповідному пункті статуту, знов автоматично ввійшли всі партійні члени парламентської фракції «Регіонів». Попри те, що Богатирьова вже давно працює в Радбезі, повноважень народного депутата її ще не позбавляли. Тож принаймні доти, доки за нею значитиметься парламентський мандат, пані Раїса вважатиметься одним зі 182 «політрадівців» ПР. Зате відтепер для того, щоб вивести будь–кого з керівних органів партії, уже не доведеться, як раніше, скликати з’їзд: після оновлення статуту рішення про виключення з політради й партії загалом може ухвалювати самостійно політрада.

А вже буквально днями «Регіони» розпочнуть очищатися від тих, хто дискредитує партію і «заплямовує її своїми корупційними діями». Як заявив у виступі після обрання головою Віктор Янукович, цей процес стартує у травні. «Я звертаюся до активу партії: нам треба позбутися тих, хто прилаштувався до нашої партії, хто засів у ній для того, щоб вирішувати власні питання; позбутися тих, хто, як кажуть, дивиться то наліво, то направо і не знає, як «нагріти» собі місце», — наголосив Янукович, пообіцявши підійти до очищення «уважно, чесно і принципово». n

 

ПРОГРАМА

За що борються?

Пріоритетами Партії регіонів є перехід до парламентсько–президентської моделі управління державою, позаблоковий статус України і надання російській мові статусу другої державної. На цьому наголосив у своєму виступі переобраний знову на цю посаду голова ПР Віктор Янукович. Введення другої державної мови як «ключовий пріоритет внутрішньої політики» відтепер записане й у програмі партії, ухваленій з’їздом. Правда, дехто з делегатів зізнався, що перед голосуванням цей документ не читав. Зокрема, так пояснив газеті «Коммєрсант–Україна» свою підтримку «двомовної» політики ПР засмучений Тарас Чорновіл.