Чотири по два

22.04.2008

Дивно, але якщо регулярна першість у чоловічій суперлізі була вельми інтригуючою і найбільш непередбачуваною за останній час, то ігри «на виліт» наразі проходять під диктовку фаворитів. Після двох ігрових днів чвертьфінальної стадії «плей–оф» усі команди, що посіли вищі місця в турнірній таблиці за підсумками регулярного чемпіонату, мають в активі по дві перемоги, здобуті на своєму майданчику. Відтак пари переїздять до міст слабших суперників, і кожен наступний поєдинок може стати останнім у кожному з протистоянь.

Найбільше підстав для хвилювання мали глядачі суботнього матчу в столичному спорткомплексі «Меридіан», де зірковий «Київ» приймав «Дніпро». Дніпропетровська команда, попри те, що посіла останнє місце у вісімці учасників «плей–оф», дала лідерові справжній бій. Гості виграли першу чверть, і хтозна, як закінчився б цей поєдинок, якби у другій 10–хвилинці не взяв на себе ініціативу капітан «вовків» Дроздов: у трьох атаках Артур набрав вісім очок поспіль, тож на велику перерву команди пішли з перевагою господарів у чотири пункти. Надалі киянам не вдавалося збільшити розрив до комфортного. За три хвилини до завершення білошкірий американець Райан Стек точним «трюльником» збільшує ган­дикап до «+8». Здавалося, справу зроблено. Але за хвилину до сирени дніпропетровці Хижняк і Вільховецький один за одним влучають із–за 6–метрової дуги — і відставання гостей уже у два очки. Підопічні Кирила Большакова вдалися до тактики навмисних фолів і дуже розтягнули останні секунди, але «беки» з лінії не хибили: Фейсон закинув чотири свої штрафні кидки, а Маравич — два.
«Нам вдалося втілити в життя задумки щодо захисту, але зробити те саме з атакою — не вийшло, — визнав головний тренер «Дніпра». — Шкода, що не зміг допомогти команді Олександр Панченко, який отримав у першій зустрічі прикре ушкодження. Тож команда залишилася з одним «першим номером», і ми вимушені були скористатися послугами 18–річного Олексія Щепкіна. На жаль, вихід саме цього хлопця на паркет зробив можливим ривок «Києва», відіграти який ми не змогли».

Залишається додати, що лише «Дніпро» та «Миколаїв» з–поміж учасників «плей–оф» не мають у своїх складах легіонерів.

Щодо миколаївців, то в дуелі проти «Хіміка» вони виглядають відверто слабко. У п’ятничному матчі в Південному одразу п’ятеро «хіміків» набрали по 10 і більше очок. Швидше за все, «південне дербі» завершиться вже в третій зустрічі цих команд.

Найбільшої інтриги вбо­лівальники чекали від пари «Політехніка» — «Сумихімпром», однак галичани дещо несподівано двічі поклали підопічних Рімантаса Ендріяйтіса на лопатки. Повторний поєдинок на майданчику львівського ПС «Будівельник» почався для гостей шоком — 0:21! Ще кілька хвилин — і рахунок стає 29:2 на користь «Політехніки». Після цього сумчани, послаблені відсутністю Ігоря Кривича, так і не змогли оговтатися, хоча команда Валентина Вороніна наприкінці трохи скинула оберти. Утім навіть «за інерцією» господарі довели матч до розгрому, а свій доробок на табло — до тризначного (100:74). У «Політехніці» закидало загалом десятеро гравців, у тому числі — юні дублери.

Третій матч цієї пари відбудеться в Сумах завтра, і «хімпромівці» сповнені бажання реабілітуватися за попередні поразки. Однак і галичани налаштовані рішуче, чому доказ — їхнє прибуття на Слобожанщину ще в неділю.

А щодо дуету «Азовмаш» — «Мавпи», то тут перевага однієї з команд більш ніж очевидна. Таке враження, що черкащан після минулого сезону ніби підмінили. Утім, якщо подумати, це справді так — суттєво змінився склад, прийшов новий тренер. 39–річному сербському фахівцю Йовіці Арсичу ніяк не вдається згуртувати інтернаціональний колектив. На матчі проти чинного чемпіона «Мавпи» виходять приреченими, ніби заздалегідь знаючи результат. Єдиною світлою плямою у складі «помаранчевих» є литовець Мартінас Андрюкайтіс.

 

ТАБЛО

 

Чоловіки. Чемпіонат України. Суперліга. «Плей–оф» (серії до трьох перемог). «Київ» — «Дніпро» — 73:67 (16:20, 22:14, 16:15, 19:18; Дроздов (19), Джекс (12 + 5 підбирань) — Хижняк (17 + 9 підбирань), Швець (13); серія — 2:0), «Азовмаш» — «Черкаські мавпи» — 84:63 (24:7, 13:19, 28:17, 19:20; Ліаделіс (18), Б’юфорд (18) — Андрюкайтіс (23 + 8 підбирань), Ярутіс (10); 2:0), «Хімік» — «Миколаїв» — 94:66 (32:16, 16:22, 25:14, 21:14; Джексон (20), Братич (17 + 4 передачі) — Раєвський (16), Гілевич (14 + 8 підбирань); 2:0), «Політехніка» — «Сумихімпром» — 100:74 (31:9, 19:19, 23:18, 27:28; Лобанов (21), Анненков (18) — Девріз (24), Р. Кривич (16); 2:0).

* * *

НБА. «Плей–оф». 1/8 фіналу. Результати команд українців. Східна конференція: «Клівленд» — «Вашингтон» — 93:86 (серія — 1:0). Західна конференція: «Х’юстон» — «Юта» — 82:93 (серія — 0:1).

Печеров («В») і Фесенко («Ю») не грали за рішеннями тренерів. У складі «Юти» найрезультативнішим став росіянин Андрій Кириленко — 21 очко.

* * *

Кубок Європи ФІБА. «Фінал чотирьох» (Лімассол, Кіпр)

Півфінали: АЕЛ (Кіпр) — «Дексія» (Бельгія) — 55:70, «Баронз» (Латвія) — «Тарту рок» (Естонія) — 88:82.

За третє місце: АЕЛ — «Тарту рок» — 79:70.

Фінал: «Баронз» — «Дексія» — 63:62 (Густас (17), Скеле (13) — Конлан, Рейнкінг (по 13)).