НП в Охтирці: у кожного — своя правда

22.04.2008

Прес–реліз міліції

...Безпосередньо на охорону громадського порядку під час проведення матчу «Нафтовик» — «Динамо», крім співробітників Охтирського міськвідділу міліції, додатково були задіяні сили УМВС України в Сумській області та створено резерв у кількості 62 співробітників. Усього охорону громадського порядку забезпечували 227 правоохоронців.

За 5 хвилин до закінчення матчу з боку вболівальників, які прибули з Києва, були вчинені хуліганські дії у вигляді брутальної лайки, зриву з трибун пластикових сидінь, кидання їх на футбольне поле та у співробітників міліції, вчинені бійки між собою та вболівальниками ФК «Нафтовик». Для припинення хуліганських проявів працівниками міліції були застосовані спеціальні засоби — гумові кийки.

В Охтирський міськвідділ міліції за порушення громадського порядку під час проведення футбольного матчу було доставлено 18 осіб. На 15 осіб із числа затриманих були складені адміністративні протоколи за ст. 173 КпАП України, серед яких 14 осіб — вболівальники команди «Динамо», одна особа — мешканець Охтирки. За медичною допомогою в Охтирську центральну районну лікарню звернулося 11 осіб, з яких четверо — мешканці Охтирки, шестеро — мешканці Києва та один працівник УМВС України в Сумській області. Після надання медичної допомоги вказані особи були відпущені за місцем проживання.

Заяв та повідомлень про неправомірні дії працівників міліції не надходило.

(звіт із сайту сектору зв’язків із громадськістю УМВС у Сумській області)

 

Заява ФК «Динамо»

До безпорядку, що мав місце на стадіоні, члени фан–клубу «Динамо» (Київ) абсолютно непричетні. Уболівальники «Динамо», що організовано прибули з Києва на одному автобусі, надали підтримку органам правопорядку, які намагалися зупинити інцидент. На жаль, на стадіоні «Нафтовик» не було забезпечено належний контроль за проходом глядачів на трибуни, в результаті чого в ряди справжніх уболівальників «Динамо» проникла група провокаторів у масках, яка і здійснила спробу зірвати матч.

Ми готові сприяти правоохоронним органам у розшуку і притягненні до відповідальності осіб, винних у тому, що сталося на стадіоні в Охтирці.

(fcdynamo.kiev.ua)

 

Оцінка тренера «Динамо» Юрія Сьоміна

— Такі ситуації зазвичай трапляються там, де немає взаємодії між правоохоронними органами і вболівальниками... Я в жодному разі не хочу виправдовувати наших уболівальників (якщо це були дійсно наші вболівальники), адже поводитися так не можна. Ну й охорона повинна бути в такому випадку більш лояльною — адже агресія помножена на агресію викликає конфлікт.

 

Версія фанів «Динамо»

Версію клубу про якихось "провокаторів" самі фани, які були на виїзді, однозначно запречують.

У день матчу близько семисот уболівальників «Динамо», які прибули «на виїзд», аби підтримати реванш своєї команди за поразку від «Нафтовика» в першому колі, зайняли центр Охтирки. Пили пиво, громадський порядок не порушували, хіба що били пляшки об стовпи. До матчу головним інцидентом став таран групи киян місцевим хлопцем на моторолері — скутер просто відкинули в сторону, винного не били.

За дві години до матчу фани прибули на стадіон (усіх пускали без жодних обшуків перевірок, навіть дуже п’яних). Однак отримали змогу вийти назовні, коли захотіли пива й у туалет.

Головною проблемою безпеки на матчі в Охтирці стало близьке розташування фан–секторів команд господарів та гостей — ворогуючі табори чомусь не розділяли представники міліції. Більше того, правоохоронці ніяк не реагували на агресію охтирчан, коли вони демонстрували вболівальникам «Динамо» непристойні жести, вигукували образи, зрештою, почали кидати каміння з іншого боку трибуни, побили одного з киян. У такій ситуації «підігріті» фани Києва почали давати здачі, палити й кидати на поле фаєри, ламати сидіння. Киян трохи заспокоїли гравці «Динамо».

Основні баталії та вияви протесту проти споглядальної позиції міліціянтів припали на останні хвилини матчу, коли терпіти наругу місцевих стало вже неможливо. Нарешті втрутилася міліція, але дісталося тільки киянам. Багатьох доправили у відділок.

Після матчу місцеві хулігани та «гопники» блокували спроби від’їзду киян з Охтирки й учиняли розправи над уболівальниками «Динамо».

Наступного ранку в Києві сили МВС зустріли поїзд із Сум, затримавши майже всіх пасажирів 14–го вагону, які були схожі на футбольних фанів.

(на основі інтернет–форумів, блогів, розповідей учасників подій)