Гордіїв вузол імперативу

19.04.2008
Гордіїв вузол імперативу

Микола Миколенко, голова Тернопільської облради (БЮТ). (з сайту www.obl-rada.te.ua)

Результати останніх виборів до Тернопільської обласної ради були такими: Блок Юлії Тимошенко — 34,49%, «Наша Україна» — 31,27%, УНБ Костенка і Плюща — 8,65%, Соціалістична партія — 3,30, «Пора» — 3%. Розрив між БЮТ і «Нашою Україною» був зовсім невеликим. По суті, більшість одержали БЮТівці, однак, враховуючи традиційну для регіону підтримку «Нашої України» представниками УНП, розклад сил суттєво змінювався. Боротьба за реальну першість почалася відразу, і передусім це виявилося при обранні голови ради. І БЮТ, і «НУ» бачили на чолі ради тільки свого представника. Ним став все–таки БЮТівець, за якого проголосували і десять «нашоукраїнських» депутатів — двоє позафракційних та восьмеро членів Конгресу українських націоналістів, котрі відразу після виборів створили окрему фракцію «Національний вибір». Саме щодо цих десяти осіб, які й надалі були помічені в підтримці Блоку Тимошенко, «Наша Україна» вирішила застосувати закон про імперативний мандат — той самий, ініційований верховними БЮТівцями для вирішення своїх проблем у Київраді. Однак — найшла коса на камінь.

 

Десятеро невизнаних

Рішенням міжпартійної конференції «НУ», а відтак — територіальної виборчої комісії, десятьох депутатів–«зрадників» ще минулого літа позбавили повноважень. Ці рішення тривалий час оскаржувалися в судах, і хоча останні теж винесли вердикти не на користь позивачів, проблема лишилася «підвішеною». Маючи явну більшість в облраді за підтримки КУН та деяких інших симпатиків, БЮТівці просто не дають «нашоукраїнцям» змоги легітимізувати нових депутатів. У результаті — три сесії поспіль з початку року було зірвано. На четвертій мали розглядати лише одне питання — «Про протест прокурора області на діяння голови Тернопільської обласної ради» (БЮТівського голову облради Михайла Миколенка звинувачують у ненаданні слова голові ТВК щодо узаконення статусу нових депутатів). Та й ця сесія не відбулася, позаяк депутати із фракцій «Батьківщина» та «Національний вибір» не прийшли, тож не було кворуму. Прокуратура області відреагувала на це адміністративним позовом уже до Господарського суду. У відповідь БЮТ заявив про тиск прокуратури на депутатів. Конфлікт дедалі загострюється. Хто має рацію?

 

Слово — дійовим особам

Федір Шевчук,
керівник фракції «Наша Україна» в обласній раді:

— По–перше, мені не зрозуміло, чому БЮТ застосовує подвійні стандарти щодо імперативного мандату, роблячи у Києві одне, а в Тернополі — протилежне (у столиці бютівці самі не можуть провести в раду своїх нових списочників замість «зрадників», позбавлених мандатів. — Ред.).

Після Київської міськради ситуація в Тернопільській обласній стала чи не найпроблемнішою в Україні. Але 4 квітня Львівський апеляційний адміністративний суд відмовив останньому апелянту у справі про визнання недійсним рішення обласного виборчого блоку «Наша Україна» про застосування імперативного мандату до десяти депутатів. Після цього, вважаю, усунуті всі законодавчі перешкоди для того, аби десятеро «нашоукраїнців» стали нарешті до роботи. Позаминулого тижня ЦВК визнала повноваження і нових депутатів Київради від БЮТ. До того ж є інформація, нібито БЮТ уже вніс проект закону про застосування імперативного мандату до Верховної Ради.

По–друге, виключення КУНу з блоку «Наша Україна» — це наша внутрішня партійна справа. То чому раптом у неї має втручатися БЮТ, блокуючи роботу сесії і гальмуючи таким чином вирішення всіх життєво важливих для області проблем? У тернопільського БЮТ, до речі, зараз вистачає своїх внутрішніх проблем, але ми в це не втручаємося.

Ми неодноразово заявляли про готовність до конструктивної співпраці з усіма фракціями ради, однак на заваді стоять амбіції окремих осіб. І зараз депутати «Нашої України» готові сідати за стіл переговорів. Але ініціювати цей процес мав би голова облради як керівник усього представницького органу, а він чомусь надає перевагу партійним інтересам. 23 квітня має відбутися судове засідання в тернопільському Адміністративному суді за позовом обласної прокуратури стосовно незаконності дій голови обласної ради. Якщо всі згадані проблеми не одержать логічного вирішення, з позовами до суду щодо їх визнання звертатимуться вже нові депутати. До того ж, зробивши все можливе на місці, ми вимушені надіслати всі матеріали до Києва. І дуже сподіваємося, що проблему допоможуть врегулювати на рівні партійних верхів. Інакше тернополяни взагалі втратять довіру до демократичних сил.

 

Михайло Миколенко,
голова Тернопільської
обласної ради ,член БЮТ:

— Ситуація в Тернопільській обласній раді кардинально відрізняється від подій у Київській міській. У столиці частина депутатів з фракції БЮТ та «Нашої України» зрадила свої блоки з власних корисливих інтересів. А в нас політичні сили, які пройшли до обласної ради у складі різних блоків, відразу утворили свої фракції. Наприклад, Блок Юлії Тимошенко, який складається з двох партій — «Батьківщина» і Українська соціал–демократична партія, в обласній раді має дві однойменні фракції. Відповідно, у блоці «Наша Україна», який складається з кількох політичних сил, Конгрес українських націоналістів утворив свою фракцію — «Національний вибір», яку зараз чомусь хочуть знищити партнери по блоку. Слід відзначити, що населення Тернопільщини традиційно підтримує націоналістичні сили. А під час нинішньої каденції обласної ради депутати з цієї фракції проявили себе висококваліфікованими спеціалістами і порядними людьми. Тому називати цих людей зрадниками, на мій погляд, просто гріх.

Нещодавно до обласної ради надійшла офіційна відповідь голови ЦВК Шаповала на запит народного депутата України, голови тернопільської обласної організації БЮТ Василя Деревляного щодо порядку виходу місцевої організації зі складу виборчого блоку політичних партій після проведення місцевих виборів. Її суть у тому, що законом це питання не передбачене. Як же в такому випадку діяти? На догоду чиїхось амбітних і деструктивних інтересів, під які підтасовуються закони, чи враховуючи потреби всієї громади? Відповідь очевидна.

Із самого початку роботи ради нинішнього скликання я як голова, згідно з регламентом, запропонував «Нашій Україні» та УНП очолити 12 із 18 постійних комісій. Напередодні були консультації з авторитетними депутатами «Нашої України», і вони погодилися, проте на заваді стала деструктивна позиція керівництва фракції. Пропонував я на посаду заступника голови облради і досвідченого фінансиста, депутата від «Нашої України» Володимира Чубатого. Але керівництво фракції «НУ» знову ж таки заборонило йому дати згоду.

Нині справи щодо імперативного мандату перебувають у судах. Суди ж, як ми вже знаємо, ухвалюють суперечливі рішення. У приватних розмовах судді відверто розповідають, що відчувають тиск із Банкової. Ми ж наразі чекаємо об’єктивного роз’яснення від прокуратури, тим паче, що остання інформація з ЦВК фактично розв’язала їй руки.

 

Олег Вітвіцький,
член Конгресу українських
націоналістів, заступник голови Тернопільської обласної ради:

— Як один із десяти депутатів, яким не дають виконувати свої обов’язки, я особисто оскаржував у судах рішення і серпневої міжпартійної конференції, і територіальної виборчої комісії. Крім того, тернопільський КУН окремо оскаржував своє виключення з блоку «Наша Україна». Вважаю, що рішення і тернопільського міськрайонного, і львівського апеляційного судів були несправедливими, тож зараз готую позов до Вищого апеляційного суду. Облрада одержала відповідне роз’яснення з ЦВК, у якому йдеться, що законом взагалі не передбачений механізм виключення партії з виборчого блоку після виборів. Тож знову буде звертатися до суду і обласна організація КУНу.

Націоналістичний електорат краю — а він досить чисельний — голосував за блок «Наша Україна» лише тому, що до його складу входив Конгрес українських націоналістів. То чому раптом вибір усіх цих людей має бути анульований?

Під час судових засідань наші адвокати неодноразово закликали призупинити перебіг справ до того часу, коли Конституційний Суд потрактує закон про імперативний мандат. Результати першого слухання нас обнадіяли. Але якщо КС все–таки прийме позитивне рішення щодо імперативного мандата, то ми готові завершити судові позови і скласти мандати. Інша справа — чи піде це на користь загальній справі й виборцям. Зараз, до речі, чотири комісії облради очолюють КУНівці, і до їхньої роботи досі не було жодних претензій. Уся ця колотнеча, на мою думку, триває лише тому, що керівництво фракції «Наша Україна» хоче переформатувати більшість в облраді.

Замість післямови

Як бачимо, у кожного з учасників конфлікту — своя правда. І майже немає надії на те, що вони зуміють домовитися. Тернопільський імперативний конфлікт став схожим на гордіїв вузол, розрубати який можуть хіба що позачергові вибори чи зміни в законодавстві щодо імперативного мандата.