Докричатися до Огайо

19.04.2008

Кіноімпреза, яка за незначний час надійно «застовбила» своє місце в культурному процесі країни, цього року облаштовує свою штаб–квартиру в Українському домі. Як завжди, будуть задіяні й інші майданчики, де відбуватимуться презентації нових фільмів. Ця найцікавіша для кіномана сторінка Форуму обіцяє бути особливо насиченою. У списках кіноновинок — «О, щасливчик!» (компанія StarMedia), «Владика Андрій» (режисер О. Ярчук), «Богдан Хмельницький» (Національна кіностудія ім. О. Довженка), «Кастинг» (режисер О. Шапіро), «Червоні перли кохання», який презентуватиме кінокомпанія «Аврора»... Кінокритики ж із особливою цікавістю чекають на стрічки, що викликали неабиякий інтерес ще на рівні ідеї — «Ілюзія страху» Олександра Кирієнка, сценарій до якого написав Олександр Турчинов, та «Лас Менінос» Ігоря Подольчака, який до власного кінодебюту встиг зажити слави знаного українського художника. Прем’єра картини Подольчака, яку знімав чи не найвідоміший на сьогодні українсьий оператор Сергій Михальчук, відбулася на цьогорічному Роттердамському кінофестивалі.

Уперше за час існуваня Кінофоруму організатори замахнулися не на один, як завжди, а на цілих два Кінокампуси. Перший об’єднає молодих режисерів художніх фільмів і документалістів у проект «17. Вихід», який підтримує також Міністерство культури. Другого оргкомітет адресує аніматорам і проведе зі студією «Червоний собака» — на форумі відбуватимуться майстер–класи, де навчатимуть премудростям створення мультиків для дітей.

Про свої нові розробки відзвітують провідні компанії, що займаються кінообладнанням та іншими складовими кінопроцесу. Фахівці та журналісти поговорять про страхування в кіновиробництві, проаналізують меморандум про покращення інвестиційного клімату в кіновиробництві, розглянуть проблеми українського законодавства у сфері кінобізнесу, перспективи розвитку Української фільмкомісії та проведення у вересні 2008 року в Україні Генеральної асамблеї Європейської асоціації незалежних продюсерів (CEPI).

Уперше в рамках «Кінофоруму України» буде організовано телеміст між американською Асоціацією кіновиробників (штат Огайо, США) та Асоціацією продюсерів України. Мабуть, слухаючи про наші проблеми, американці відчуватимуть неабиякий дискомфорт. Оскільки те, що «болить» нам, їм «відболіло» ще кілька десятиліть тому, і вони вже давно забули період під назвою «Особливості становлення кінопрокату та кіновиробництва»...