ГКЧП у ВР?

18.04.2008
ГКЧП у ВР?

Яценюк не здасть Раду, а Шуфрич — Харків. (Фото Укрінформ.)

Учора Верховна Рада вкотре не спромоглася на плідну роботу — її засідання довелося перервати ще до обіду. Голова ВР Арсеній Яценюк винюхав у парламентській атмосфері спробу змовитися. Звертаючись уранці до народних депутатів, він попросив не втягуватися «у жодні політичні ігри, у путчисти і ГКЧПісти».

«Якщо в когось є ідеї вибрати заступника Голови Верховної Ради, а потім змінити календарний план, і поки голови парламенту не буде, провести в парламенті зміни до Конституції чи ще якоїсь історії, то я хочу застерегти — доля у всіх путчистів і ГКЧПістів однакова», — заявив Арсеній Яценюк. Він не називав імен ГКЧПістів, але всі подумали на фракцію (чи фракції), які останнім часом дуже прагнуть запровадити парламентську республіку.

Путчу поки не сталося, але й закон про Кабінет Міністрів, запланований на вчора, знову залишився без розгляду. Цього разу відкласти прийняття поправок до цього законопроекту попросила фракція «НУНС». Річ у тім, що доповідач за проектом закоку про Кабмін, «нашоукраїнець» Юрій Ключковський у середу надто перехвилювався через коаліційні демарші, тож учора до Верховної Ради не прийшов.

Замість нього трибуну захопили «регіонали». Вони обурилися наміром «більшовиків» оголосити дострокові вибори в Харкові. Олії у вогонь підлила пожежа на ринку «Барабашово» в слобідській столиці, одним із власників якого є компанія БЮТівця Олександра Фельдмана. Представник Блоку Тимошенко Микола Томенко назвав цю пожежу «терактом», до якого нібито причетна міська влада, і від імені коаліції закликав розглянути це питання в парламенті. «Не дочекаєтеся. Ми Харків не здамо», — відповів на це Нестор Шуфрич — один із тих, хто заблокував президію ВР.

Депутати не змогли домовитися й під час перерви. «Ми знову увійшли у фазу надуманої політичної турбулентності, а іншими словами і певного політичного фарсу», — сказав Яценюк. Депутати спробують домовитися сьогодні. Якщо не вдасться — то, не виключено, що наступного разу побачимо шоу в парламенті аж через три тижні: доти триватиме «робота» в комітетах. Спікер Яценюк висловив сподівання, що парламент таки запрацює, і ще раз передав привіт «ГКЧПістам».