«Витерти» Шибу

16.04.2008

Сьогодні в Луцьку відбудеться засідання міської ради, на якому мер міста Богдан Шиба спробує легітимізувати скандальний договір продажу земельної ділянки в самісінькому центрі міста. Як уже повідомляла «УМ», ділянку площею 3 га було продано з аукціону за 30 млн. 400 тис. грн. Можна було б порадіти за те, що місту пощастило продати землю за непогану ціну. Але згодом виявилося, що мерія зобов’язалась на отримані кошти облаштувати інфраструктуру проданої ділянки, іншими словами — компенсувати частину затрат покупця.

«Міський голова намагається винести договір і перший додаток до договору на затвердження сесії міської ради, — повідомив учора на прес–конференції в Києві депутат Луцької міськради, голова громадської організації «Варта громади» Олександр Мартинюк. — Ми вважаємо, що це спроба приховати персональну відповідальність за колективною. Бо міська рада ще не затверджувала подібних договорів, це для нас прецедент. Ми виступаємо проти таких намірів до офіційних висновків правоохоронних органів і завершення судового розгляду».

Найбільш слизький фрагмент договору, підписаного міським головою та підприємством, — «додаток №1». У ньому йдеться про те, що продавець зобов’язується «на свій ризик, власними або залученими силами з власних матеріалів за рахунок коштів, одержаних від покупця» облаштувати ділянку: підвести газо– та водопровід, каналізацію та електромережу, зміцнити берегову зону (ділянка виходить на річку Стир), прокласти дорогу, здійснити благоустрій.

«Своїми підкилимними домовленостями мер дискредитує прозорий механізм продажу землі, — вважає Мартинюк. — Виходить, тепер можна декларувати будь–яку суму платежів і перемагати у будь–якому аукціоні, а потім таємно узгоджувати обсяги повернення грошей». На думку голови організації «Варта громади», цю ділянку неподалік «Старого міста» можна було продати за 30 мільйонів і без подальших «відкатів».

«Про те, що до угоди планують укласти іще і якийсь додаток, не було відомо ані учасникам аукціону, ані органові місцевого самоврядування, який прийняв рішення про продаж ділянки, — каже адвокат Сергій Сафулько. — Підписавши додаток, сторони вийшли за межі своїх повноважень. Цей документ порушує норми, які передбачені Земельним кодексом, Цивільним кодексом і законом про місцеве самоврядування. На нашу думку, додаток суперечить законодавству. Але остаточний висновок, безумовно, зробить суд».

Олександр Мартинюк сподівається, що депутати не підтримають ініціативу мера. Більшість у міськраді належить фракції БЮТ, тому Мартинюк, який і сам належить до БЮТ як член партії «Реформи і порядок», вважає, що депутати займуть принципову позицію і відхилять запропонований мером проект рішення.