Торба з перекосом

15.04.2008

Витончені дамські сумочки, які вміщують в себе тільки гаманець, помаду і люстерко, сьогодні малоактуальні. Більшість жінок ходять на роботу з великими «торбами», до яких можна запхати всю косметику, яка є в квартирі, засоби гігієни, блокнот, мобільний телефон, фотоапарат, м’яку іграшку, любовний роман у м’якій обкладинці і ще купу гарненьких дрібничок. Нерідко вага сумки, з якої жінка ходить на роботу, сягає трьох— чотирьох кілограмів. А це, як засвідчують медики, негативно впливає на здоров’я представниць прекрасної статі.

Як повідомляє інтернет–видання «Медновини», американські сімейні лікарі помітили, що жінки, які полюбяють носити здоровенні сумки на довгих ремінцях, часто скаржаться на головний біль та неприємні відчуття в шиї. А фізіотерапевт із Техасу Вільям Кейз додає, що мода на такі сумки спричиняє виникнення серйозних проблем зі спиною.

Власне, інформація не нова. Згадайте, ще в далекі радянські часи шкільні лікарі пояснювали хлопчикам і дівчаткам, що носити портфель в одній руці (або сумку на одному плечі) дуже шкідливо для постави. Плече, на якому висить сумка, автоматично піднімається, щоб вантаж краще тримався. З часом виникає викривлення хребта, помітне навіть неспеціалісту. А перекошені плечі — це і неестетично, і для здоров’я шкідливо. Зміна нормального положення торсу провокує біль у шиї, спині, відчуття стиснення грудної клітки і несподівані запаморочення. Рюкзак, на відміну від сумки чи портфеля, дозволяє рівномірно розподілити навантаження на хребет. Тому медики дотепер радять батькам купувати для своїх чад саме наплічники.

Жінкам, які навряд чи проміняють сумку на рюкзак, медики радять полегшити сховище різних дрібничок. Як відзначають американські сімейні лікарі, сумка, яка важить менше двох кілограмів, є безпечною для здоров’я.