Зметикували на трьох

12.04.2008
Зметикували на трьох

Ігор Борисик уперше став чемпіоном світу. (Фото Рейтер.)

У четвер рівно половина українських спортсменів на ІХ світовому форумі на «короткій воді» в Манчестері «омедалилася». Особливо варто відзначити тріумф 23–річного кримчанина Ігоря Борисика. У фінальному запливі на 100 м брасом він підтвердив невипадковість свого успіху в півфіналі, де також показав кращий час. Позавчора увечері Борисик побив рекорд чемпіонатів світу, який до цього належав його співвітчизникові Олегові Лісогору. Причому землякове досягнення дворічної давнини Борисик перевершив одразу на 0,4 секунди — 57,74. Тож Ігор продемонстрував тренерам, що в Лісогора й Димо росте гідна зміна.

Цікаво, що Олег Лісогор, який тут обмежився «бронзою», також проплив швидше за свій попередній рекорд. Для титулованого броварчанина ця медаль стала сьомою на першостях планети в 25–метрових басейнах — до цього він чотири рази вигравав і двічі ставав третім. На другу сходинку п’єдесталу між українцями протиснувся Камерон ван дер Бург із Південної Африки.

Доповнила комплект нагород збірної України молода Катерина Зубкова. Поступово додаючи від запливу до запливу, у фіналі 100–метрівки на спині харків’янка програла лише 0,05 секунди Кірсті Ковентрі з Зімбабве, котра суттєво поновила свій же рекорд чемпіонатів — 57,10.

Учора в першій половині дня 25–річний броварчанин Сергій Бреус у попередньому запливі показав сьомий результат на 50 м батерфляєм і без ускладнень пройшов до півфіналу. Така ж позиція дозволила Зубковій пробитися до вирішального запливу на 200–метрівці на спині.

Крім чималої кількості нових досягнень світових форумів, у Манчестері зафіксували побиття тією ж Кірсті Ковентрі більш ніж на секунду рекорду шестирічної давнини на 400 м комплексом, що належав нашій Яні Клочковій. А на 50 м брасом новий орієнтир для всіх створила американка Джессіка Харді.