Макет — лише початок справи?

12.04.2008
Макет — лише початок справи?

Так може виглядати НСК «Олімпійський» через два з половиною роки. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Складна ситуація навколо столичного НСК «Олімпійський», схоже, підійшла до своєї розв’язки. Після того як чиновники вирішили знести торговий центр «Троїцький» потрібно нарешті визначитися з реконструкцією арени, інакше буде пізно. Упродовж місяця Міністерство у справах сім’ї, молоді та спорту проводило конкурс планів реконструкції головного стадіону країни. Нарешті цього тижня ескізи й макети були виставлені на огляд у Будинку футболу.

Деякі з них передбачають повний демонтаж існуючої арени, деякі — максимальне збереження стадіону. У конкурсі зголосилися брати участь 19 компаній — як вітчизняних, так і іноземних (з Туреччини, Австрії, Великої Британії, Китаю, Німеччини, Тайваню). Щоправда, журі, до складу якого ввійшли 35 фахівців різних сфер, одразу відхилило чотири пропозиції через невідповідність поданих документів вимогам конкурсу.

Компанії–учасниці мали підійти до своїх презентацій надзвичайно серйозно, адже шанси перемогти в конкурсі мають проекти, які забезпечуватимуть найкраще енергозбереження, виконання умов УЄФА, указів Президента та постанов Кабінету Міністрів. У своїх роздумах журі належить також врахувати багато важливих «дрібниць»: відповідність запропонованих варіантів завданню, повнота наданої проектної документації, реальність виконання робіт у встановлені терміни, фінансові витрати, досягнення результату з мінімальним об’ємом будівельних робіт, архітектурна виразність та індивідуальність зовнішнього вигляду, облаштування підходів і під’їздів, автостоянок тощо.

Як видно з макетів, вибирати є з чого: дизайн кількох пропозицій нагадує літаючі тарілки, інших — комплекс «наметів»; проекти передбачають розсувну покрівлю, численні телеекрани, іноді навіть фонтани. Прикметно, що конкурсанти разом із проектами вже надавали інформацію й про «своїх» підрядників та субпідрядників.

Заступник голови журі і міністра Юрія Павленка, головний експерт з питань стадіонів Ростислав Карандєєв розповів журналістам, що журі ретельно оцінить усі проекти, але кращий обере не одразу: «Говорити про фаворитів або переможців ще зарано — ми відбираємо п’ять чи шість кращих, потім щодо них відбудеться вирішальна дискусія. Але переможця, відповідно до плану проведення конкурсу, плануємо оголосити вже найближчого понеділка — 14 квітня».

Марія БОБЕР