Без лави запасних

11.04.2008

Зазвичай змагання в 25-метрових басейнах або, як кажуть плавці, на «короткій воді», мають менший авторитет, ніж у традиційних 50-метрових. До того ж цьогорічний чемпіонат світу, що триває в Манчестері з 9 по 13 квітня, для більшості спортсменів має ще менше значення на тлі майбутніх Олімпійських ігор. Склади переважної більшості збірних уже сформовані, тож плавці почали готуватися до вояжу в Пекін за індивідуальними планами. У когось старт у Манчестері входить до програми підготовки, у когось — ні, тому побачити всіх зірок плавання в Англії глядачі не зможуть.

Українська команда при­слала на ІХ такий світовий форум п’ятьох чоловіків і лише одну представницю прекрасної статі. Очікувалось, що всі вони зможуть поборотися за медалі чи, як мінімум, потрапити до фінальних вісімок.

Першими у бій вступили наші брасисти. Кримчанин Ігор Борисик і рекордсмен чемпіонатів світу Олег Лісогор із Броварів спочатку показали, відповідно, сьомий і дев’ятий час у попередніх запливах. У півфіналах 23-річний Борисик став найшвидшим, а 29-річний Лісогор приплив на четвертий результат. Тож обидва українці пробилися до фіналу, який відбувся вчора ввечері.

Представниця Харків­щини Катерина Зубкова потрапила до вирішального запливу на дистанції 100 м на спині. У першому кваліфікаційному старті 19-річна спортсменка показала п’ятий час, а в півфіналі — четвертий (58,23 сек.). А Кірсті Ковентрі із Зімбабве примудрилася встановити рекорд першостей ще в попередньому запливі — 57,99!

Киянин Сергій Адвена на 100 м батерфляєм не потрапив навіть до півфіналу, бо його початковий результат виявився лише 18м.

Також у Манчестері стартуватимуть ще двоє українців: майстер вільного стилю Сергій Фесенко й Сергій Бреус, який спеціалізується на плаванні батерфляєм.