Гранатова конячка для трьох жеребців

11.04.2008
Гранатова конячка для трьох жеребців

Яя Туре (праворуч) і Самуель Ето’О святкують гол «Барселони» у ворота «Шальке». (Фото Рейтер.)

Якщо вівторкові чвертьфінальні двобої Ліги чемпіонів тримали глядачів у напрузі до останніх хвилин, то матчі середи принесли цілком закономірні підсумки й спалаху емоцій не викликали.

У Манчестері наставник тамтешніх «червоних дияволів» сер Алекс Фергюсон був настільки впевнений у перевазі своєї команди над італійською «Ромою», що залишив у запасі свою головну атакувальну силу — Уейна Руні й Кріштіано Роналдо. Пам’ятаючи минулорічний розгром гостей на «Олд Траффорд» (7:1) і перемогу над «вовками» на груповому етапі (1:0), цей хід виглядав цілком виправданим. Надто коли врахувати, що не зміг відновитися після травми лідер римлян Франческо Тотті.

Інтригу спробував створити норвезький арбітр Овребо, який у підкаті шотландця з «МЮ» Брауна під бразильця Мансіні побачив підніжку. Проте Де Россі не зумів переграти Едвіна ван Дер Сара, пробивши з 11метрової позначки над поперечиною.

Обидві команди демонстрували швидкий, технічний і комбінаційний футбол, гольові моменти виникали біля обох воріт, однак голкіпери діяли надійно. Особливо ударно працював бразилець «Роми» Доні. Але й він змушений був капітулювати в другому таймі, коли аргентинець Карлос Тевес після прострілу з флангу Оуена Харгрівза головою ефектно підрізав шкіряний снаряд у кут воріт. Таким чином, італійці за два матчі не спромоглися забити ван дер Сару бодай один м’яч. А «МЮ» слідом за «Ліверпулем» і «Челсі» став третім англійським учасником півфіналу Суперліги.

Протистояти цій трійці з Британських островів спробує лише «Барселона». Позавчора команда Франка Райкарда у не надто видовищному протистоянні вдруге поспіль із мінімальним рахунком 1:0 переграла німецький «Шальке». Гості з Гельзенкірхена мали всі шанси шокувати 75 тисяч глядачів на стадіоні «Ноу Камп», проте Кевін Кураньї двічі пробачив господарів. Не змогли реалізувати свої моменти й Рафінья разом з Асамоа.

Розв’язка настала під завісу першого тайму, коли колишній захисник донецького «Металурга», а нині — гравець «Барси» івуарієць Яя Туре краще за інших зорієнтувався в штрафному майданчику німців на добиванні. Після цього каталонці стали відверто догравати матч, чим викликали невдоволення й свист трибун. Справжню обструкцію Франку Райкарду фанати влаштували після заміни юного форварда Бояна Кркича на 73й хвилині. Однак справу до перемоги «гранатово­сині» довели.

А тренер гостей Мірко Сломка відтепер думатиме, як втриматися на другій позиції в бундеслізі, намагаючись уникнути відставки. Позавчора ж наставник «Шальке» не виглядав пригніченим: «Ми билися за кожен метр поля, але нам не вистачало сантиметрів, аби забивати м’ячі».

До речі, представники англійської прем’єр­ліги вже заявили, що у випадку виходу до фіналу Ліги чемпіонів двох команд із Туманного Альбіону будуть просити УЄФА перенести фінал, запланований на 21 травня в Москві, до Англії. Проте, думається, не ризикнуть піти на подібний крок європейські чиновники.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінали (повторні матчі). Результати середи: «Манчестер юн.» (Англія) — «Рома» (Італія) — 1:0 (Тевес, 70; нереалізоване пенальті: Де Россі, 30 («Р»); перша гра — 2:0), «Барселона» (Іспанія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:0 (Туре, 43; 1:0).