Соя, риба, виноград — ось здоров’я заряд

10.04.2008
Соя, риба, виноград — ось здоров’я заряд

Японці, які їдять багато риби, рідко потрапляють до хірурга–онколога. (Фото з сайту www.onko.ck.ua.)

У США від раку молочної залози помирає 30—40 жінок на 100 тисяч, а в Таїланді та Шрі–Ланці — лише 2—5 на 100 тисяч. Схожа ситуація з раком простати, який атакує американців, схильних споживати жирну їжу. Японці, які їдять багато риби і мало м’ясних делікатесів, потерпають від чоловічої недуги рідко. Експерти Світового фонду досліджень раку провели аналіз епідеміологічних показників онкозахворюваності та смертності від раку, який засвідчив тісний зв’язок між хворобою і харчуванням.

Виявляється, що складники продуктів харчування впливають на всі стадії розвитку злоякісної пухлини. На першому етапі відбувається утворення так званих вільних радикалів. Саме під їхнім впливом запускається низка біохімічних процесів, які призводять до зміни в структурі ДНК. До найвідоміших хімічних сполук, які нейтралізують вільні радикали, належать вітаміни С, Е та бета–каротин. Добре на нейтралізацію вільних радикалів впливає червоний виноград і виготовлене з нього червоне вино. Дуже ефективними є також антиоксиданти, що містяться в зеленому чаї. Один із них, який називається EGCG, знищує вільні радикали у 20 разів сильніше, ніж вітамін Е, і в 500 (!) разів швидше, ніж вітамін С. Вважається, що зелений чай — ще один секрет, завдяки якому японці значно рідше, ніж мешканці Західної Європи і США, хворіють на рак.

Від токсинів, які можуть ушкоджувати ДНК, вберігає лікопен — це пігмент, який надає червоного кольору помідорам. Варто пам’ятати, що він краще засвоюється з невеликою кількістю рослинної олії. Користь споживання помідорів перевірили вчені з Гарварду. Вони дійшли висновку, що люди, які щодня вживають страви з помідорів, рідше хворіють на рак простати, легенів і травної системи. Якщо ж дієта людини є невідповідною і вільні радикали продовжують перебувати в організмі, загрозливий процес іде далі. Усередину клітин проникають потенційні ракоутворюючі проканцерогени. Щоб стати канцерогенами, здатними пошкодити структуру ДНК, вони мають розкластися через ензими фази І, що виробляються у шлунку. На щастя, природа винайшла часник. Він обмежує вироблення ензимів І фази. Важливо також зазначити, що жири омега–6, які містяться, зокрема, в кукурудзяній олії, пришвидшують процес накопичення змінених клітин, тоді як жири омега–3, на які багата риба, сповільнюють патологічний процес. Дослідження показали, що люди, які споживають багато риби, рідше хворіють на рак, навіть якщо в їхньому раціоні мало овочів та фруктів.

Правильний підбір вітамінів сприяє профілактиці онкологічних захворювань травної системи у людей з генетичною схильністю до таких патологій. Учені Гарвардського університету вивчили дані про характер харчування і стан здоров’я кількох тисяч жінок, чиї батьки, брати або сестри страждали від пухлин нижніх відділів кишечника. Медична статистика стверджує, що люди з такою спадковістю мають удвічі більші шанси захворіти на цю форму раку. Проте гарвардські дослідники з’ясували, що фактор ризику можна звести практично до нуля, якщо щоденно приймати не менше 400 мікрограмів фолієвої кислоти, одного з вітамінів групи В.

Розмноження злоякісних клітин швидше відбувається під впливом статевих гормонів. Особливо це стосується естрогенів, які провокують розвиток раку грудей. Тим часом з’ясовано, що в сої містяться елементи, які поєднуються з тими ж рецепторами клітини, що й естрогени. Рецептори таким чином блокуються від шкідливого впливу гормонів. Звичайно, не можна стверджувати, що дієта може цілковито убезпечити від раку, але спосіб харчування відіграє не останнє місце в розвиткові онкопроцесу та його призупиненні.