Англійські дуелі

04.04.2008
Англійські дуелі

Єдиноборство «арсенальця» Коло Туре (праворуч) із ліверпульцем Райяном Бабелем. (Фото Рейтер.)

Волею сліпого жеребу на стадії чвертьфіналів Суперліги в одній із дуелей зійшлися дві англійські команди. Воно й не дивно, адже серед восьми найкращих у Європі — четвірка грандів із Туманного Альбіону. Позавчора ввечері у Лондоні на стадіоні «Емірейтс» зустрілися сусіди по турнірній таблиці у прем’єр–лізі — «Арсенал» та «Ліверпуль». Для двох клубів це був двохсотий очний поєдинок в історії. До матчу суперники підійшли в різній формі. У грі «канонірів» спостерігається спад, підтвердженням чого є втрата лідируючої позиції в чемпіонаті, а от «мерсісайдці» набрали непоганий хід. Утім попри статистичні показники та поточні фізичні кондиції, ігри за участю цих принципових суперників завжди виходять напруженими й безкомпромісними.

Підопічні Арсена Венгера на правах господарів зі стартових хвилин заволоділи ініціативою й мали значну ігрову та територіальну перевагу, що незабаром вилилося у гол, забитий кращим бомбардиром команди цього сезону Еммануелем Адебайором. Однак раділи «каноніри» недовго, адже через три хвилини пропустили разючу контратаку. Стівен Джеррард, як ніж крізь масло, пройшов оборону суперника й зробив результативний пас на Дірка Кюйта. За словами Венгера, капітан «Ліверпуля» в цьому епізоді продемонстрував майстерність світового рівня, тож Кюйтові лишалося влучити в порожній кут. Точний удар — і рахунок 1:1.

Забивши гол у гостях, команда Рафаеля Бенітеса надалі не надто переймалася атакувальними діями, зосередивши основні сили на захисті своїх воріт. По перерві лондонці продовжили облогу володінь Клаудіо Рейни, але ані зроблені заміни (українець Андрій Воронін з’явив­ся під завісу матчу на 86–й хвилині — замість Фернандо Торреса), ані фортуна не допомогли їм вирвати перемогу. У одному з епізодів, коли м’яч уже летів у порожні ворота, шлях йому перегородив «свій» гравець — Ніклас Бендтнер. Вирішальним міг стати момент, коли Дірк Кюйт збив у штрафному майданчику білоруського легіонера «канонірів» Олександра Глєба, однак співвітчизник Кюйта, голландський арбітр Пітер Вінк не зафіксував порушення.

Ще один англійський клуб, який наразі посідає другу сходинку в прем’єр–лізі, — «Челсі» — того вечора зіграв у Стамбулі з «Фенербахче», що вперше потрапив до такої стадії Суперліги. Для підопічних Аврама Гранта матч розпочався якнайкраще. Вже на 13–й хвилині «аристократи» вели у рахунку після автоголу Дейвіда. І надалі лондонці володіли ініціативою, раз по раз розбазарюючи гольові моменти. Але в перерві бразильський наставник «Фенера» Зіко знайшов слова, які допомогли господарям за шаленої підтримки 49 тисяч глядачів на трибунах стадіону «Шюкрю Сараджоглу» зламати хід зустрічі. Спочатку англійський легіонер турецького клубу Казім–Казім, який вийшов на заміну, вирівняв становище, а ближче до фінального свистка бразилець Дейвід виправився і забив переможний диво–гол із далекої відстані.

«Ми заслуговували на перемогу, а зазнали поразки. Я дуже розчарований результатом. Хоча загалом результат не такий і поганий, адже ми грали в гостях. Я вірю, що вдома ми зіграємо вдаліше і пройдемо до півфіналу», — сказав після матчу тренер «Челсі» Аврам Грант. До речі, нашого Андрія Шевченка він узагалі не брав у поїздку до Стамбула.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/4 фіналу. Перші матчі (результати середи). «Арсенал» (Англія) — «Ліверпуль» (Англія) — 1:1 (Адебайор, 23 — Кюйт, 26), «Фенербахче» (Туреччина) — «Челсі» (Англія) — 2:1 (Казім–Казім, 65; Дейвід, 81 — Дейвід, 13 (у свої ворота)).