«Розмазана» справа

03.04.2008

Історія, яку викрили черкаські медики, сталася в селі Руська Поляна Черкаського району ще наприкінці минулого року. Акушерка тамтешньої дільничної лікарні сфальсифікувала результати обстежень. Жінка нанесла цитологічний мазок однієї пацієнтки ще на 9 скелець і підписала прізвищами односельчанок, які ні сном ні духом про таке обстеження не знали. Вони навіть до лікарні не приходили. Насправді ж на прийомі були тільки дві жінки.

На сполох забили цитологи Черкаського обласного онкологічного диспансеру, до яких потрапили ті скельця. «Медиків здивувало те, що всі мазки мали ідентичну морфологічну картину: однаковий запальний процес, атипові клітини з однаковою морфологією, чого просто не може бути. Такі показники могли свідчити тільки про фальшування», — розповідає «Україні молодій» прес–секретар Управління охорони здоров’я та медицини катастроф Черкаської обладміністрації Любов Стецюк.

За словами пані Стецюк, у лютому обласне управління охорони здоров’я ініціювало службове розслідування дивної справи. Дві пацієнтки, які були на обстеженні в дільничній лікарні, вже пройшли додатковий медичний огляд. Одна з них виявилася здоровою. Інші вісім написали заяви, що вони не відвідували кабінет акушерки, тому від огляду в Черкаській районній лікарні відмовилися.

Після завершення розслідування акушерку Руськополянської дільничної лікарні звільнили з роботи — за безвідповідальне ставлення до своїх обов’язків. Нині на її місці працює інша людина.