Великому «самостійнику»

01.04.2008
Великому «самостійнику»

Активісти біля віднайденої могили на Байковому цвинтарі. (Фото Володимира СТАДНІКА.)

Учора представники кількох українських націоналістичних партій та організацій відзначили 135–й день народження ідеолога державної самостійності України Миколи Міхновського. Ювілей філософа відзначили «не словом, а ділом», привівши до ладу нещодавно віднайдену могилу Міхновського на Байковому цвинтарі. «Визначну роль у пошуку могили зіграв син засновника газети «Хлібороб» Володимир Ждан–Шемет, який у дитинстві знав Міхновського і незадовго до смерті зміг показати могилу «дяді Миколи», — розповів «УМ» один із керівників пошукової операції, редактор газети «Хлібороб» Олег Гаврильченко.

Поховали тут автора «Самостійної України» у травні 1924 року. Досить дивними є обставини смерті Миколи Міхновського. За однією з версій — самогубство, за іншою — інсценізація самогубства спецпідрозділом ГПУ. «У Міхновського раніше була спроба самогубства, проте тоді мотузка обірвалась, і він сказав: «Значить, буду жити 100 років». До того ж напередодні ввечері він мав чудовий настрій і плани на майбутнє», — розповів пан Гаврильченко. Піддають сумнівам версію самогубства і фахівці, до яких зверталися за консультацією журналісти «Хлібороба»: «Криміналісти зазначили, що якби Міхновський при своїй кремезності (а він був двометрового росту) стрибнув з петлею з гілки, то він би просто відірвав собі голову. Якої–небудь діжки або стільця під деревом очевидці не пригадують».

У найближчих планах шанувальників Міх­нов­ського після приведення до ладу його могили — встановлення на Байковому кладовищі пам’ятного знака, який би вшанував пам’ять ідеолога української самостійності.

«Цей тиждень насичений подібними подіями: вчора — день пам’яті Донцова, через тиждень буде день народження Липинського, а сьогодні — день народження іншого видатного ідеолога самостійності, Міхновського. Такі постаті об’єднують нас навіть після своєї смерті. На могилі збираються представники різних організацій, ми тут не порушуємо питань, які нас роз’єднують, а плануємо, як стати єдиною силою», — зазначив у коментарі «УМ» керівник київської організації УНА–УНСО Ігор Мазур («Тополя»).

 

ДОВІДКА «УМ»

Микола Міхновський, автор праць «Самостійна Україна» і «10 заповідей українця», народився у 1873 році в селі Турівці на Полтавщині в родині священика. Навчався на юридичному факультеті Університету святого Володимира у Києві. У 1891 році приєднався до Братства тарасівців, розробив ідейно–теоретичні засади цієї таємної організації, що виступала за надання всім народам Російської імперії права на самовизначення і за створення Української незалежної соціалістичної держави.

По закінченні університету Міхновський відкрив у Харкові власну адвокатську контору і став головним теоретиком Революційної української партії (РУП). 1900 року виступив у Полтаві й Харкові з історичною доповіддю «Самостійна Україна» (що згодом вийшла окремим виданням), у якій заклик до послідовної боротьби українського народу за власну державу «від гір Карпатських до гір Кавказьких».

Коли в 1917–му постала Центральна Рада, Міхновський переконував, що вона має бути урядом незалежної держави, а не автономії. Був одним із головних ініціаторів створення війська УНР. Навесні 1918–го з Демократично–хліборобською партією вирішує боротися проти Центральної Ради — за гетьманську монархію. Гетьман Скоропадський не виявив належної уваги до державницьких ідей Міхновського. У травні 1918 року Міхновський заснував нову організацію — Український національно–державний союз, який поставив за мету поступово перетворити гетьманський режим на буржуазно–демократичну державу. Хотів емігрувати з радянізованої України.