НОВИНИ ПЛЮС

28.03.2008

Вибори в Києві

Територіальна виборча комісія міста Києва почала реєстрацію кандидатів у мери та депутати Київради. У середу зареєструвалося дев’ять бажаючих стати мером. Як повідомив агенції УНІАН секретар ТВК Юрій Лозовський, це самовисуванці, серед яких уже відомі за попередніми виборчими кампаніями Любов Халецька та Вадим Гладчук. Інші сім заяв отримані від осіб, які раніше не балотувалися.

* * *

Народний депутат Валерій Писаренко зареєстрував у Верховній Раді законопроект, який забороняє брати участь у позачергових виборах міського голови особам, чия діяльність на цій посаді стала причиною проведення дочасних виборів. «Задача цього закону — підвищити відповідальність мерів, відбити в них бажання зловживати службовим становищем і не дати їм шансу навіть подумати, що обрання на кілька років є для них своєрідною індульгенцією», — пояснив Писаренко.

БЮТ скаржиться на цензуру

Партія «Батьківщина» заявила, що секретаріат Президента вдається до цензури. Народний депутат від БЮТ Віктор Уколов повідомив, що партія почала платне розміщення рекламних роликів про досягнення уряду за перші cто днів. За словами Уколова, відмовив тільки один канал — Перший Національний. У приватній розмові в. о. президента Національної телекомпанії Василь Ілащук нібито сказав Уколову, що вимогу не ставити ролики висловив глава СП Віктор Балога. Водночас сам Ілащук спростовував цю інформацію: «Ми не спілкувалися з Балогою з цього приводу. Глава секретаріату не давав таких розпоряджень». Керівник УТ–1 сказав, що відмова пов’язана з тим, що компанія помітила в роликах кілька порушень закону про рекламу.

Заяви Тимошенко

Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко сподівається до осені завершити переговори з Росією про підписання довгострокової угоди про поставки газу. «Хотілося б, щоб це відбулося до осені, коли вже починається напруга з газового питання. Краще вирішити це влітку», — заявила вона під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу. Також Тимошенко зізналася, що антиінфляційна політика уряду поки не дала результату. «Всі заходи, які уряд застосовував разом з Національним банком, вражаючих результатів не дали, інфляція продовжує залишатися достатньо високою», — каже Тимошенко. Прем’єр сказала, що це пов’язано з «маховиком інфляції, запущеним торік».