СБУ стане органом спецпризначення

28.03.2008
СБУ стане органом спецпризначення

СБУ очікує на реформування. (Фото Івана БОЙКА.)

Керівник Одеського УСБУ Володимир Дорошенко нещодавно отримав чергове звання — генерал–майора. «Зірки» впали йому на погони не так з нагоди 16–річчя Служби безпеки, а як результат ефективної роботи очолюваного ним підрозділу спецслужби у непростому регіоні. А здобутки СБУ на Одещині останнім часом часто отримують розголос у ЗМІ — тут і боротьба з контрабандою в ході спецоперації «Цунамі», і крапка у справі етнічної кавказької банди, з якою кілька років не могла впоратися міліція, і розкриття каналів нелегальної міграції тощо. Втім в ексклюзивному інтерв’ю «УМ» генерал Дорошенко волів говорити не про здобутки, а про перспективи служби.

 

— Володимире Романовичу, яку діяльність СБУ на сьогодні вважаєте пріоритетною?

— Контррозвідницьку. Ко­руп­ція, контрабанда — з усім цим боремося разом з іншими правоохоронними органами. Контррозвідка — винятково функція спецслужби. Її завдання різнопланові: протидія представникам іноземних спецслужб в отриманні інформації, що їх цікавить, економічного, політичного, науково–технічного і військового характеру.

— Невже в Україні ще лишилося щось цікаве для іноземних спецслужб?

— Є підприємства, на яких до сьогодні, за міждержавними угодами країн СНД, зберігаються секретні матеріали. Ми контролюємо дотримання правил їх збереження і не допускаємо витоку інформації. Є ще низка аспектів. Впровадження у промисловість секретних розробок, що застосовуються винятково у сфері ВПК, може принести відчутний економічний ефект. Пропозиції з цього приводу, згідно із законодавством України, ми теж розробляємо.

— Одещина — земля обітована для нелегальних мігрантів....

— Тут виправдовує себе жор­стка і принципова позиція СБУ. Ми виявили підприємства, які групами ввозили в Україну — нібито на роботу — «великих фахівців» — іноземців, котрі потім безслідно зникали у місті й працювали на промринку «7–й кілометр». Знаходили й нібито «студентів», які й не думали «гризти граніт науки». Додайте ще й численні випадки з так званою опікою іноземців над сільськими бабусями й дідусями, про що ті й гадки не мали. Усюди мала місце корупція посадовців. І тут досить активно попрацював наш спецпідрозділ з боротьби з корупцією, співробітники якого доволі часто документують корупційні діяння правоохоронців, податківців, митників та чиновників з органів місцевого самоврядування. На жаль, не завжди люди, що перебувають при владі, витримують випробування грошима.

— Сьогодні модно говорити про реформування СБУ. Його необхідність чим обумовлена?

— Звісно, потрібно створити спецслужбу, що відповідає сучасним світовим вимогам і реаліям. СБУ нині часто виконує роль правоохоронного органу, що виконує невластиві спецслужбі функції. Наразі обговорюється можливість надання Службі безпеки статусу органу спеціального призначення з подальшим відходом від вирішення нехарактерних для спецслужби завдань. Приклад: у минулому році ми ліквідували порностудію, що експлуатувала дітей. У принципі, це не наша підслідність, але в такій ситуації діяти треба було негайно, бо передача матеріалів іншому відомству затягнула б час. Тому винятки з правил будуть лише для таких нехарактерних для СБУ справ.

Олена ВОЙТЕНКО

 

ДО РЕЧІ

Президент Віктор Ющенко своїм указом затвердив Концепцію реформування СБУ, ухвалену рішенням Ради нацбезпеки і оборони України. Проект комплексної цільової програми реформування СБУ має бути поданий главі держави у тримісячний термін. Іншим указом Президент доручив Кабміну передбачити 1 млрд. 380 млн. гривень у бюджеті–2008 на забезпечення функціонування та реформування Служби безпеки.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>