На «самураїв» — знову без Федота

28.03.2008
На «самураїв» — знову без Федота

Збірна України готується до повернення у вищий дивізіон без енхаелівців. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Минулого тижня київський «Сокіл» на першій стадії «плей–оф» завершив виступ у відкритій першості Росії. У вихідні на київській ковзанці «Авангард» відбулися півфінали національної першості, а завтра й післязавтра ігри чемпіонату України вперше прийматиме столичний Палац спорту. Нагадаємо, у фіналі зустрінуться «Барс» і «Сокіл», а у двобоях за «бронзу» — «Компаньйон» і «Харків».

Тим часом на броварській арені «Термінал» почала підготовку до світової першості збірна України. Наставник команди Володимир Голубович викликав на збір 38 хокеїстів — 4 воротарів, 12 захисників і 22 форвардів. Проте вже цього тижня стало відомо, що не всі потенційні претенденти на поїздку в Японію зможуть допомогти команді.

Зокрема, після медогляду в Києві з’ясувалося, що через травму пахових м’язів найближчим часом не вийде на лід основний воротар збірної Костянтин Симчук із московського «Спартака». Тож у розпорядженні тренерів є три стражі воріт із «Сокола»: Селіверстов, Карпенко, Федоров.

Схоже, та сама проблема вкотре завадить вдягти синьо–жовту форму нашим представникам у НХЛ. Руслану Федотенку з «Нью–Йорк айлендерз» нині дошкуляє коліно, через що одразу по завершенні сезону він ляже на операційний стіл. На операції Олексія Понікаровського наполягають і лікарі «Торонто мейпл лівз», проте поки що форвард виходить на матчі й відзначається результативними діями. Проблеми не лише в енхаелівців: ушкодження заважає тренуватися нападникові «Сокола» Євгену Пастуху.

Ті ж, хто прибув до Броварів, пройшли поглиблене обстеження у ескулапів, після чого приєдналися до загальної групи. Зранку хокеїсти проводять тренування на льоду, а ввечері — в тренажерному залі. Поки що заняттями керують наставники «Сокола» Олександр Сеуканд і Валерій Голдобін. Прибуття до Києва Голубовича очікується сьогодні, оскільки він зі своїм клубом, «Металургом» із Лієпаї, здобував золоті медалі чемпіонату Латвії. Прилетить зі своїм клубним тренером і нападник Павло Борисенко.

На перше льодове заняття вийшли лише 22 спортсмени, переважно, гравці «Сокола». Базовий клуб збірної, крім трьох воротарів, у національній команді представляють захисники Гунько, Срюбко, Благий, Володимир Алексюк, Савицький, Кугут і нападники Цируль, Литвиненко, Доніка, Харченко, Бобкін, Д’яченко, Сергій Черненко, Матвійчук, Караульщук, Яковенко та Карлов. Із часом до них доєднувалися новоприбульці. Так із Білорусі приїхали оборонці Наваренко («Вітебськ»), Побєдоносцев («Хімволокно»), Ісаєнко («Гомель») і форвард Олецький («Гомель»). З російської суперліги зголосилися допомогти команді її капітан — захисник Климентьєв («Авангард»), а також нападники Шахрайчук (ХК МВД), Касянчук («Трактор»), Варламов («Сибір»).

Натомість відмовилися від запрошення Міхнов («Трактор»), Разін («Динамо» (Москва)), Толкунов («Ди­намо», Мінськ). Крім того, можливо, в контрольних матчах із «Торпедо» (Нижній Новгород), що відбудуться 31 березня й 1 квітня в Броварах, візьме участь оборонець Артем Остроушко («Металург» (Новокузнецьк)).

Найближчими днями у фінальній серії білоруської екстраліги золоті медалі розіграють мінські «Динамо» й «Керамін». За ці клуби виступають шестеро потенційних гравців збірної України: «біло–сині» Семенченко й Матерухін, «дракони» Якушин, Люткевич, Сальников і Шафаренко. Вони мають приєднатися до збірної вже на зборі в Хабаровську (3–10 квітня). Після матчу в останній підготовчий день проти місцевого «Амура» тренери й оголосять склад на турнір чемпіонату світу в групі В дивізіону І у Саппоро, де розігруватимуть єдину путівку до еліти.