За силу, розум і чесність

27.03.2008
За силу, розум і чесність

Ганні Безсоновій подобається позувати. (Володимира СТАДНІКА)

Як казав славнозвісний Штірліц, найкраще запам’ятовується остання фраза. Завершальним акордом церемонії «Герої спортивного року 2007», яка відбулася позавчора ввечері в Національному академічному драмтеатрі ім. Івана Франка, стали «постріли» у зал серпантинів, феєрверк і сотні повітряних кульок, що впали на присутніх з–під стелі. Фінальна сцена справді вийшла щирою й радісною. А передували їй дві з половиною години вшанування лауреатів року, що минув. Як відомо, трійку лауреатів попередньо визначили журналісти, а кращого вибрала Академія спорту, складена з олімпійських чемпіонів різних років.

 

Байки від Богдана й Бенюка

Нинішній захід, вдруге організований «спортивним» міністерством і Національним олімпійським комітетом, здається, нарешті став єдиним і традиційним, замінивши собою церемонії, які відбувалися в попередні роки під різними назвами. Щоправда, проводити такі підсумкові акції варто все ж на початку року, а не тоді, коли минуло майже три місяці нового. Утім, торік «Герої» відбулися аж у середині квітня, тож певний прогрес уже простежується.

У кулуарах театру важко було пройти, щоб не наштовхнутися на зірку — якогось чемпіона Олімпійських ігор, світу чи Європи; чимало було також функціонерів і тренерів, політиків, акторів та інших зірок. Президент і Прем’єрка прислали своїх представників, які зачитали вітальні слова.

Розважатися спортсменам допомагали артисти Наталія Сумська, Богдан Бенюк, Євген Паперний. Особливо колоритно виглядав Бенюк, якому довелося вручати фірмову статуетку переможця в номінації «Разом з олімпійцями» найсильнішій людині планети — Василю Вірастюку. Цікаво, що в суперечці за цей приз богатир обійшов представників розумових видів спорту — Василя Іванчука (шахи) й Дарину Ткаченко (шашки). Вийшло, що сила перемогла розум.

По–справжньому розсмішив публіку своїми історіями олімпійський чемпіон з боротьби 1960 року Іван Богдан. Йому й уславленій гімнастці Ніні Бочаровій вручили статуетки в категорії «Спортивна слава України».

«Сенсацією року» назвали височенного метальника диску Микиту Нестеренка, який у 16 років став чемпіоном планети зі світовим рекордом у своїй віковій категорії. Номінантами також були срібний призер чемпіонату світу боксер Василь Ломаченко й чемпіонка Європи зі стрільби Наталка Кальниш.

Серед «сильних духом» (паралімпійців) приз дістався шестиразовому чемпіонові світу Володимиру Натальчуку; не забули відзначити пам’ятними знаками й Юлію Волкову та Лідію Соловйову. Кращим організатором назвали натхненника футбольного Євро–2012 в Україні Григорія Суркіса, який обійшов «біатлоніста» Бринзака й «хокеїста» Брезвіна.

«Меценатом року» організатори обрали компанію «Кока–кола», англомовний представник якої подякував за нагороду українською мовою.

Фотомодель Безсонова і прогульник Кличко

Окремою відзнакою «Чесна гра» вшанували команду шпажисток. У боротьбі за дві путівки від України на Олімпіаду зійшлися Єва Виборнова, Надія Казимирчук, Яна Шемякіна й Ольга Партала. Коли Оля отримала серйозну травму, її суперниці не раділи підвищенню шансів на поїздку до Пекіна, а зібрали гроші на лікування партнерки по збірній. Цей акт чесної гри в грудні минулого року відзначило навіть ЮНЕСКО.

Другий рік поспіль кращою командою назвали фехтувальників, цього разу — юних шаблісток Ольгу Харлан, Ніну Козлову, Галину Пундик, Олену Хомрову. Вони стали срібними призерками чемпіонату світу. До трійки номінантів були включені також чоловічий квартет із велотреку й жіноча четвірка парна з академічного веслування.

Замість переможця в рубриці «Народний вибір» — боксера Володимира Кличка — статуетку отримав його старший брат Віталій. Молодший же в ці дні справляє свій 32–й день народження, перебуваючи в Пуерто–Ріко.

Подвійний тріумф пережили представниці худож­ньої гімнастики. Спортсменкою рокувизнали Ганну Безсонову (її конкурентами були легкоатлетка Блонська й борчиня Мерлені), а тренером року — наставницю художніх гімнасток Ірину Дерюгіну (також номінувалися важкоатлет Кулак і легкоатлет Блонський). Аня із задоволенням позувала фотографам, невимушено почуваючись у ролі моделі. А нагороду вона отримала з рук світової рекордсменки в потрійному стрибку Інеси Кравець.

Кращим спортсменом 2007–го «академіки» назвали срібного призера чемпіонату світу з вільної боротьби Ібрагіма Алдатова, хоча чимало колег–журналістів про­г­нозували перемогу біатлоністу Андрієві Дериземлі, котрий приніс Україні першу чоловічу медаль світових першостей. Також кандидатом у цій номінації був срібний призер боксерського світового форуму —В’ячеслав Глазков.