«Герой» чекає слідчих «за бугром»

26.03.2008

Розслідування об’єднаної кримінальної справи, пов’язаної із захопленням Генпрокуратури у травні минулого року, продовжено ще на чотири місяці у зв’язку з необхідністю провести низку слідчих дій. Позавчора сплив двомісячний термін, відведений законодавством для розслідування цієї справи, відтак подовження слідства побічно свідчить про те, що справа розслідується не за фактом, а у відношенні конкретних осіб, зокрема й екс–міністра МВС Василя Цушка, який дав наказ «Беркуту» штурмувати ГПУ. Так вважає видання «Коммєрсант–Україна». Це підтверджують й окремі норми Кримінально–процесуального кодексу, адже в особливо складних випадках продовжують тільки розслідування кримінальних справ, порушених стосовно конкретної особи.

У Головному слідчому управлінні ГПУ повідомили, що наразі проведено усі слідчі дії, у яких не була потрібна участь пана Цушка, залишається тільки допитати екс–міністра. Але з’ясувалося, що «герой» знову за кордоном на лікуванні.

Народний депутат від «НУНС» Віктор Шемчук, який свого часу порушував «штурмову справу» як в. о. Генпрокурора, вважає, що у слідства є вибір: чекати, доки Цушко з’явиться на допит, або оголосити його в розшук і призупинити досудове слідство.

За медичними процедурами пан Цушко не забуває про власний захист — він уклав контракт із колишнім суддею Апеляційного суду Києва Юрієм Василенком (відомий тим, що порушив кримінальну справу проти Президента Кучми). Василенко буде адвокатом у Цушка у випадку пред’явлення екс–міністру обвинувачення.

Учора ж соціаліст Євген Філіндаш заявив, що його однопартієць Цушко готовий дати свідчення представникам ГПУ, якщо вони приїдуть до нього в клініку. За розпорядженням лікарів, він не може зараз приїхати в Україну», — каже Філіндаш. Він стверджує, що екс–глава МВС не ховається від слідства, оскільки особисто направив слідчим листа.

Натомість відомий адвокат Тетяна Монтян, яка називає себе «другом Цушка» і є дружиною Юрія Василенка, в коментарі «УМ» зазначила: подовження розслідування є нічим іншим, як «бажанням Банкової та ГПУ попіаритися на цій справі». «Коли Цушко перебував в Україні з липня по лютий, то ніяким слідчим не був потрібен, а як поїхав лікуватися — про нього одразу згадали, — обурюється пані Монтян, котра досі була адвокаткою Цушка. — Так, мій чоловік буде його адвокатом у разі пред’явлення обвинувачення, але повірте, ніхто йому обвинувачення не пред’явить, ніяким підозрюваним Цушко не буде. Це лише піар, не більше. Не можу сказати, в якій країні він лікується, але на Різницькій чудово знають, де Цушко, — хай оформляють відрядження і їдуть!»