Вбивці дітей–індиго

26.03.2008
Вбивці дітей–індиго

Вони розуміють мову тварин, читають думки, пам’ятають свої минулі життя, бачать ауру людей, відчувають, який ігровий автомат повний по зав’язку, у школі вчаться на двійки, але їхній IQ дотягує до інтелекту самого Ейнштейна. Вони — звичайнісінькі шістнадцятирічні підлітки, але бути одним із натовпу тінейджерів під під’їздом їм заважає вибраність. Таких називають дітьми Індиго, вибраними, які світяться кольором фіалки.

 

І серед індиго бувають маніяки

Підлітки на чолі з лідером Андрієм Каляєвим (Іван Янковський) збираються на даху московської багатоповерхівки, щоб усамітнитися і втекти від небезпеки. Їм не дають спокою батьки, вчителі, лікарі, преса і міліція. А так хочеться просто жити, щоб ніхто не заважав. Мало того, що дорослі їх переслідують і хочуть викинути «дурню» з їхніх голів, так невідомий маніяк почав полювання на індиго, маскуючи їх убивства під суїцид — перший потрапляє під поїзд у метрополітені, другий кидається з даху будинку... У невідомих сил є свої плани на майбутнє, вони їх реалізують, заволодівши лідером індиго. У хлопців, які померли від руки маніяка, є один спільний невідомий номер — служби довіри і порятунку. Там працює Павло Максимович, який теж народився індиго. Але його мати вирішила, що дитина хвора, і звернулася до лікарів по допомогу. В результаті Павло Сошин (Артем Ткаченко) стає працівником служби довіри і серійним убивцею індиго. Хто ним керує — директор служби довіри і порятунку Вадим Борисович Суханов (Гоша Куценко), який проти всяких надприродних здібностей, чи завжди усміхнена директорка гімназії для дітей індиго Ірина Сергіївна Ардашнікова (Марія Шукшина)?

Марія Шукшина: «Я не називаю своїх дітей індиго»

На допрем’єрний показ «Індиго» у кінотеатр «Україна» приїхали режисер трилеру Роман Пригунов і актриса Марія Шукшина: обоє — діти акторської еліти. «Чесно кажучи, коли взяла в руки сценарій і прочитала назву «Індиго», я знала лише, що це синій колір, здається. Але хто такі «діти індиго», я навіть не здогадувалася. Напевне, після виходу фільму мами будуть запитувати одна в одної: «Твій — індиго?». «Ні...» — «А мій індиго». Фільм має бути цікавим насамперед для підлітків, але й батькам не завадить переглянути », — каже Марія Шукшина після показу. До Києва вона прилетіла з двома своїми дітьми. У неї вони не індиго, тому «новомодним терміном» Шукшина їх не обзиває.

Режисер Роман Пригунов визнає, що хотів зняти сучасний трилер, події якого нібито відбуваються в Росії, та водночас це може бути й будь–яке європейське чи американське місто. «Я дивився багато фільмів про підлітків. Бачу гарну картинку, запам’ятовую, а потім, коли знімаю, можу її використати», — зізнається режисер. На роль підбирав акторів із кола знайомих. Іван Янковський — син його друга, відомого актора Філіппа Янковського. «Тому що це гарний хлопець і син мого друга. Хлопця треба розкручувати. У нього є талант і харизма», — зазначає Пригунов. Батька Андрія Каляєва зіграв Михайло Єфремов. «З ним зустрілися у літаку. По дорозі розказав йому про сценарій. Михайло Єфремов зацікавився. Цьому актору не треба старатися, щоб добре зіграти. Він інакше не вміє, тільки добре», — додає режисер.

Над фільмом працювали два роки. Кадри вишукували не тільки у закордонних фільмах про тінейджерів, а й у Росії. Пропіарили реаліті–шоу Андрія Малахова, декілька компаній. В Україні дещо «запороли» субтитри — деякі фрази геть не збігаються з оригіналом. Замість «досліджувала індиго» перекладають «співпрацювала зі спецслужбами», плутають прізвища. Тож моментами замість того, як заведено на перегляді трилеру, щоб глядачі мали боятися, вони реготали.