Корови меду не дають

25.03.2008
Корови меду не дають

У мене молоко не соняшникове, а справжнє!

І чого лише не обіцяють споживачам виробники, щоб збільшити обсяги продажу свого товару! Якщо вірити рекламі, пакетований сік у нас виготовляється винятково зі свіжих фруктів, дешеві сосиски — з натурального м’яса, а згущене молоко — зі смачного продукту секреції молочної залози корови. Насправді ж у деяких м’ясопродуктах можна знайти заборонені консерванти та бактерії групи кишкової палички, у соку — сполуки ртуті, а в банках «згущенки», яку так люблять діти, — цвіль.

 

Про небезпечно кислий майонез...

Громадське об’єднання із захисту прав споживачів «Науково–дослідний центр незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» уже не перший рік перевіряє якість товарів, які можна купити в українських магазинах та супермаркетах. Цього разу до лабораторій вирушили 15 видів майонезу з різних регіонів України та 9 марок згущеного молока з цукром. Результати, як стверджує президент названого об’єднання Валентин Безрукий, вразили навіть досвідчених працівників лабораторії. Зокрема, показник кислотності (рН ) одного з видів майонезу.

Загалом показник нейтрального середовища дорівнює 7, кислого — менше 7 (6,5 тощо), лужного — більше 7 (8,9 тощо). У 14 проаналізованих зразках показник був у межах майонезної норми (3,5 — 4,5), а в майонезу «Торчин «Європейський» рН виявився небезпечно низьким — 1,5. Це дуже кисле середовище! Для порівняння — нормальна кислотність шлунка сягає 0,8—1,5. Вживання таких продуктів істотно впливає на загальний стан усього організму, і в першу чергу — на роботу шлунково–кишкового тракту. Так, при гастриті й інших захворюваннях, пов’язаних із підвищеною кислотністю шлунка, медики не рекомендують уживати продукти із низьким рН — через ризик гострого запалення слизової шлунка та виникнення виразки.

Як відзначає Валентин Безрукий, працівники лабораторії, які здійснювали аналіз, не знають, звідки в одній із пачок «Торчин «Європейський» узялася така низька кислотність. За рахунок традиційних компонентів (оцту й молочної кислоти) це зробити неможливо. Фахівці припускають, що до складу майонезу ввійшли компоненти, не задекларовані на упаковці, але які саме — невідомо.

Інший тест дав приємніші результати. Консерванти є важливою складовою майонезів, і незначний вміст сорбінової кислоти дозволений державними стандартами України. Але на нашому ринку почали з’являтися популярні соуси без консервантів. «У першу чергу, це рекламні обіцянки, в яких виробники нерідко заходять за межі розумного, — каже Валентин Безрукий. — Тож ми вирішили перевірити, правда це чи ні. З’ясувалося, що у трьох видах майонезу дійсно не містилося консервантів. Це «Чумак «Справжній», «Олком «Провансаль» і «Чумак «Прованс».

За словами фахівця, те, що змогли зробити два виробники, під силу решті учасників ринку. Головне — не пошкодувати коштів для модернізації виробництва.

... і «рослинне» молоко

Починаючи аналіз «стовідсоткового» згущеного молока з цукром, представники «ТЕСТУ» й припустити не могли, що в трьох із дев’яти банок майже не буде... вгадайте чого? Молока!

«Раніше я вважав, що найбільш фальсифікованим продуктом в Україні є вершкове масло, — зазначає пан Безрукий. — Але тепер зрозумів, що згущене молоко може сміливо конкурувати в цьому плані з маслом. Скажу чесно, ми не чекали настільки хамського ставлення до споживача з боку виробника. Упаковка всіх «згущенок», узятих для аналізу, гарантує, що продукт зроблено з молока — з додаванням цукру. Але половина з цих продуктів молока майже не містить. Замість коров’ячого продукту там використано рослинні жири (зокрема соняшникова олія), частка яких сягає 95 відсотків. Ми закликаємо не купувати таку продукцію, бо це наглий фальсифікат. Дивуюсь, як вони примудрилися отримати дозвіл на продаж продукції».

За результатами тесту, зовсім не молочним виявилося згущене молоко «Бахмачконсервмолоко» (95% немолочного жиру), «Городоцький МКК» та «Ічня» (90% рослинних жирів). Маломолочним був продукт марки «Заріччя» (20% рослинних жирів). Прямої шкоди здоров’ю споживача така заміна не завдає — олія не є токсичною речовиною. Але непряма шкода величезна. Так, купуючи баночку «згущенки» для свого малюка, мама сподівається отримати продукт зі збалансованим комплексом мінеральних речовин, значним вмістом повноцінного білка та біодоступного молочного жиру. Справжні молочні консерви мають високу харчову цінність, на відміну від «рослинного» молока, багатого хіба що на цукор.

Другий момент, який дуже не сподобався дослідникам, стосується результатів тесту з мікробіології. У двох продуктах («Альтек» та «Бахмачконсервмолоко») в лабораторії знайшли спори цвілі. На жаль, грибок може вижити навіть у такому солодкому й концентрованому продукті — якщо в технології були якісь «ляпи». Корисного в такій «домішці» мало. Потрапляючи в організм, цвіль може спричинити накопичення токсинів, порушення обміну речовин та дисбактеріоз. Цвіль є особливо небезпечною для людей з ослабленим імунітетом і всіма видами імунодефіциту. Зокрема, для онкохворих — після перенесеної хіміотерапії або опромінення.

Представники «ТЕСТУ» кажуть, що передадуть всі результати досліджень до Держспоживстандарту, але не особливо сподіваються на ефективність штрафних санкцій. Фахівці закликають нас голосувати власним гаманцем — не купувати неякісну продукцію. Тоді погані виробники порозумнішають і припинять годувати українців шкідливими продуктами.