Формула щастя

25.03.2008

На людське щастя впливає не кількість грошей узагалі, а кількість грошей, які людина витрачає на інших. Як повідомляє газета «Таймс», до такого висновку прийшла група канадських та американських учених на чолі з Елізабет Данн з університету Британської Колумбії у Ванкувері.

Краще навіть не просто на інших, а на друзів і коханих, уточнюють згадані науковці. Такі люди (ті, хто дає) почуваються психологічно найкраще, а це, за великим рахунком, і є щастя.

Щастя не в кількості грошей, а в способі їх витрачання, додає професор Гарвардської бізнес–школи Майкл Нортон. За його словами, надбавка до зарплати лише трохи поліпшує настрій людини, тоді як будь–які зміни у структурі витрат на користь благодійництва чи дарування справді приносять щастя.

Учені поставили 632 американцям питання про те, скільки вони заробляють, як витрачають свої гроші і наскільки щасливі. Як виявилося, незалежно від рівня доходів, люди, котрі витрачають лише на себе, набагато менш задоволені життям.

Ще в одному експерименті психологи видали респондентам суми від 5 до 20 доларів. З’ясувалося, що ті, хто витратив дармові гроші суто з егоїстичною метою, отримали менше задоволення, ніж люди, котрі поділилися з іншими.