Не допливли, так настрибали

25.03.2008
Не допливли, так настрибали

Олег Лісогор — знову найкращий. (Фото Рейтер.)

Зазвичай на змаганнях із водних видів спорту левову частку медалей до скарбнички збірної України постачають плавці. На нинішній континентальній першості, що завершилася вчора ввечері в Ейндховені, майстри водних доріжок наче взяли паузу, прицілюючись до вищої мети — вдалого виступу на Олімпійських іграх. А от стрибуни в воду економити сили не збиралися й завойовували медалі ледь не в кожному виді програми.

У п’ятницю ввечері Ілля Кваша до «золота» в стрибках із метрового трампліну додав «срібло» в олімпійському виді програми — на триметровому трампліні. Поступився миколаївець лише уславленому росіянину Дмитру Саутіну, зате впевнено обійшов решту конкурентів. Інший українець, Дмитро Лисенко, залишився на восьмій позиції.

Того ж таки дня ще одну медаль тієї ж проби Україні принесла Юлія Прокопчук. 21річна представниця Ки­ївської області в стрибках із 10метрової вишки поступилася першим місцем італійці Тані Каньйотто. Наступного дня Прокопчук уже в парі з юною Аліною Чапленко (15 їй виповнюється лише в цьому році!) стала другою в синхронних стрибках із тієї ж таки 10метрової вишки. Причому триразові чемпіонки континенту — німкені Гамм і Субшинськи — змогли обійти наших дівчат лише в шостій спробі.

У другому фіналі суботи в синхронних стрибках із триметрового трампліну запоріжанин Антон Захаров і донеччанин Дмитро Лисенко набрали третю суму балів. Для Лисенка ця «бронза» стала другою в кар’єрі, а Захаров має в архіві ще три медалі найвищого ґатунку.

І в неділю наші продовжили методично збирати нагороди. У стрибках із триметрового трампліну Олена Федорова отримали вже п’яту бронзову медаль чемпіонатів Європи за свою кар’єру (а на цьому чемпіонаті — другу). Спортсменка з Миколаєва потіснила з третьої сходинки вже згадану Каньйотто, помстившись італійці за відносну невдачу Юлі Прокопчук на вишці. Перемогла ж тут росіянка Юлія Пахліна.

А от у синхронних стрибках з 10метрової платформи юні луганчани Олександр Горшковозов і Дмитро Меженський залишилися на четвертому місці.

Таким чином, на ранок понеділка наші стрибуни назбирали вже сім медалей. Програму континентальної першості вони завершили вчора ввечері на 10метровій вишці.

Гірше йшли справи у наших плавців. За три дні уїк­енду лише зірковий Олег Лісогор підтримав честь України. Досвідчений броварчанин у неділю тріумфував на своїй коронній 50метрівці брасом, здобувши сьому золоту, а загалом — 13ту нагороду чемпіонатів Європи. Нагадаємо, що до цього в Ейндховені Лісогор був другим на 100метрівці брасом.

Розчарувала і Яна Клоч­кова, яка в фіналі дистанції 200 м комплексом фінішувала на незвичному восьмому, останньому, місці. Перемогою ж тут відзначилася іспанка Бельмонте, котра, до речі, побила рекорд чемпіонатів шестирічної давнини тієї ж Клочкової (2.11,16 проти 2.11,59).

Харків’янка Юлія Під­лісна була четвертою на 200метрівці брасом. Запоріжанка Ірина Амшеннікова стала шостою на 100 м на спині, Сергій Адвена — на 200 м батерфляєм, Андрій Сердинов — на 100 м батерфляєм (Сергій Бреус тут сьомий).