Серпом і молотом по Черновецькому

19.03.2008
Серпом і молотом по Черновецькому

Інопланетяни під парламентом недаремно просили відпустити «Льоню-Космоса» до них «на Марс». (Фото УНІАН.)

Міського голову Києва Леоніда Черновецького таки взяли «бліцкригом». Спочатку здавалося, що коаліція забула про одну зі своїх виборчих обіцянок, і вирішила не чіпати опального мера. Але останні події настільки розкрутили маховик «київської справи», що вчора, коли на електронному табло у Верховній Раді засвітилося 246 голосів на підтримку дострокових виборів, — здивувалися навіть деякі депутати. За усунення Черновецького проголосували фракції БЮТ, більшість «НУНС» і... КПУ плюс кілька «литвинівців». Таким чином вибори міського голови і Київради відбудуться одразу після Дня Києва — на початку червня.

 

Ви нам вибори, ми вам закон

Учора на Верховну Раду було любо глянути. Біля трибуни не стовбичив жоден протестувальник, а в повітрі не було кульок. Зала була заповнена майже повністю. Народні депутати БЮТ, попри наміри вчинити демарш, якщо Верховна Рада не розгляне відставку Черновецького першим питанням, були готові до роботи. Хоча першим пунктом у порядку денному все ж таки були не вибори в столиці, а законопроект про Кабінет Міністрів авторства Президента.

Такий розпорядок був обумовлений у понеділок на зустрічі лідерів коаліції з Віктором Ющенком. «Ми домовилися з Президентом переставити місцями ці закони, — розповів «УМ» народний депутат від БЮТ Володимир Бондаренко. — Від перестановки доданків сума не міняється. Головне, щоб було дотримано домовленостей».

Вранці Тимошенко прийшла на засідання фракції БЮТ, аби розповісти своїм депутатам про домовленості. «Це жорстка умова наших партнерів, — пояснила вона. — Цей закон про Кабінет Міністрів обмежує повноваження уряду і Прем’єр–міністра, але я подумала, що ніякі повноваження не варті того, щоб залишати корупцію в столиці».

Із законом про Кабінет Міністрів сталася халепа. Наприкінці минулого тижня він був відхилений правовим комітетом. Але на підтримку проекту виступив інший комітет — з питань державного будівництва (його очолює «нашоукраїнець» Олександр Омельченко).

Опозиція назвала президентський законопроект таким, що не відповідає Конституції. У відповідь «нашоукраїнець» Роман Зварич сказав, що це якраз чинний закон не узгоджується з Конституцією. Він нагадав, що, приймаючи цей акт, антикризова коаліція не врахувала зауважень про порушення Конституції. «Закон був прийнятий не тому, що ви хотіли врегулювати сферу відносин між урядом і Президентом, а тому, що ви хотіли поставити главу держави на місце. Після того, як Президент вніс 47 поправок до законопроекту, то профільний комітет за півгодини розглянув усі 47 пропозицій, я думаю, це рекорд», — нагадав Зварич.

Учора Верховна Рада ухвалила новий закон про Кабмін у першому читанні. «За» — 246 народних депутатів. Законопроект підтримав і Блок Литвина. «Литвинівці» мали низку зауважень до проекту, але проголосували «за», аби потім вдосконалити до другого читання.

До речі, окремі нардепи із коаліції закликали ухвалити закон і в остаточній редакції. Причому найбільшими агітаторами були представники... БЮТ. Додамо, що саме БЮТ допомагав долати президентське вето, коли парламент приймав оцей горезвісний закон. Микола Томенко пояснив «УМ», що в такий спосіб Блок Тимошенко демонструє бажання зміцнити коаліцію. «Тут ідеться про нашу політичну позицію. При цій ситуації для нас надзвичайно важливо показати, що ми дотримуємося коаліційних зобов’язань і дотримуємося нашої стратегічної лінії йти на поступки Президентові України», — сказав пан Микола.

І все ж законопроект пішов на доопрацювання перед другим читанням. Народні депутати висловили зауваження до проекту, тож Голова ВР не зміг поставити його для голосування в остаточній редакції.

Ще раз 246

Оскільки атака на Черновецького була стрімкою, то коаліціонери не встигли змонтувати надійний важіль для того, щоб змістити мера. Чого гріха таїти, навіть затяті опоненти Леоніда Михайловича визнавали, що аргументи для відставки — не такі сильні, якими могли бути. Не було ані рішень суду, ані довідок із правоохоронних органів. Голова тимчасової слідчої комісії Микола Томенко, виступаючи з трибуни, наводив давно відомі факти: про виділення землі на підставних студентів, про дерибан землі і порушення екології в заповідних зонах, про відчуження банку «Хрещатик» та інші махінації з комунальним майном.

Дехто з членів коаліції критикував поспіх, із яким депутати взялися за Черновецького, а також гарячкові заяви Тимошенко про готовність покинути зал ВР. «Це дія не партнерська, не погоджена, — обурювався в коментарі «УМ» представник «НУНС», «самооборонець» Тарас Стецьків. — Тому те, що збираються робити, на мою думку, не є правильним. Спочатку треба приймати рішення, пізніше виходити зі спільною позицією. І про це йшлося на нараді з БЮТ, і ми казали, що це не партнерські дії, і не треба більше так робити. Ми будемо голосувати за відставку Черновецького, але наші дії мають бути погоджені».

Кілька депутатів із «НУНС» заявили про те, що вони не будуть підтримувати дострокові вибори у Києві. Але БЮТівці ходили по кулуарах спокійні. «Буде достатньо компенсаційних голосів і в інших фракціях, ми про це знаємо», — хвалився БЮТівець Володимир Бондаренко. На питання, які фракції проголосують за усунення Черновецького, колишній депутат Київради посміхнувся: «Абсолютно всі без винятку».

Коли почали слухати питання про проведення дострокових виборів у Києві, «регіонали» потроху попрямували з залу. Нестор Шуфрич стояв біля сходів і, сміючись, читав журнал «Параска»: там був надрукований комікс про нього. Решта фракцій, крім «регіоналів», долучилися до відставки Черновецького: «за» проголосували БЮТівці, майже вся «Наша Україна», комуністи й частина Блоку Литвина. Очевидно, аби назбирати 246 голосів (так само, як під час голосування за закон про Кабмін), «тимошенківці» добре попрацювали з «червоними» і «зеленими». І саме опозиціонери допомогли виконати одне з зобов’язань демократичної коаліції. Хай там як, а саме депутати з фракції БЮТ вітали прийняття постанови найпалкішими оплесками й обіймами.

Лідер «НУНС» В’ячес­лав Кириленко заявляє, що постанова має бути виконана, однак вказує на те, що тепер багато чого залежить від чинної міської влади, адже саме вона контролює територіальну виборчу комісію. Також усі сходяться на думці, що без судових розбирань у цій справі не обійтися.

Ще один «НУНСівець», активіст «Народної самооборони» Кирило Куликов каже, що від демкоаліції може бути чотири варіанти єдиного кандидата на пост мера Києва: Кличко, Луценко, Омельченко або висуванець БЮТ. Отож належить якось домовлятися, що теж непросто.

 

ХТО «ЗА»

Ухвалення постанови ВР про дострокові вибори мера столиці та Київради

(в цілому)

БЮТ: за — 155, відсутній — 1 (Сушкевич)

«НУНС»: за — 59, проти — 0, утрималися — 3 (Білозір, Матвієнко, Плющ), не голосували — 4 (Жебрівський, Ключковський, Поляченко, Шкутяк), відсутні — 6 (Довгий, Кріль, Петьовка, Полянчич, Тополов, П.Ющенко)

БЛ: за — 6 (Баранов, Гриневецький, М.Деркач, Зарубінський, Литвин, Сирота), не голосували — 14

КПУ: за — 26, не голосувала — 1 (Дем’янчук)

ПР: за — 0, утрималися — 2 (Новікова. Чорновіл)