Не переборщіть!

18.03.2008

Медики не повинні настільки часто призначати антимікробні препарати при лікуванні інфекцій верхніх дихальних шляхів, вважають англійські учені. Приблизно 90 відсотків мешканців Великобританії при синуситах одержують в аркуші призначень антибіотики. Але, як інформують «Медновини», у більшості випадків антибіотики завдають здоров’ю пацієнтів більше шкоди, ніж користі.

 

Антибіотики проти вірусів безсилі

Результати дослідження, опубліковані в медичному журналі «Ланцет», доводять, що антибіотики не покращують стан пацієнта, який захворів на синусит після переохолодження або перенесеного грипу. Адже в перший тиждень захворювання імунна система людини мусить упоратися з вірусом, який спричинив запальний процес у навколоносових пазухах. Для того, щоб одужання настало швидше, пацієнту треба пити багато рідини, поповнювати свої запаси вітамінів та мікроелементів, вживати противірусні препарати (які усувають причину нездужання) та закапувати протинабрякові краплі.

На цьому етапі антибіотики є не просто зайвими, а шкідливими «добавками» до раціону хворого, окільки проти вірусів вони безсилі, але завдають удару по мікрофлорі ротової порожнини та знищують корисні бактерії кишечника. Як результат — у людини падає місцевий імунітет і очікуване одужання настає пізніше.

Бактерії зазвичай «окупують» ослаблені носові пазухи через 7—10 днів після початку запалення. Як наголошують учені, якщо від моменту появи нежиті минув тиждень, а хвороба не припиняється, тоді без антибіотиків справді не обійтися. Хоч і тут не все просто. Незважаючи на величезний арсенал медикаментів, лікування синуситів не завжди приносить гарний результат. У світі збільшується кількість типів мікроорганізмів, стійких до антибіотиків, і якщо запалення спричинив один із таких «міцних горішків», вигнати інфекцію з носових порожнин буде дуже складно.

Уникайте хлору й пилу

У більшості випадків синусит простіше попередити, ніж вилікувати, особливо коли процес набуває хронічного характеру. Для профілактики цього захворювання лікарі радять підвищувати опірність організму та уникати небезпечних для носа ситуацій.

— Якщо ви часто засту­джуєтеся, регулярно провітрюйте приміщення і не дихайте холодними вологим повітрям упродовж тривалого часу.

— Намагайтеся не дихати пилом, сигаретним димом й іншими речовинами, які забруднюють повітря (особливо якщо у вас алергія).

— Не купайтесь у басейні з хлорованою водою, оскільки пари хлору подразнюють слизові облонки людини (зокрема, носових ходів) і можуть запустити механізм запалення тканин. Надавайте перевагу басейнам, у яких воду знезаражують озоном, ультразвуком або ультрафіолетом.

— Якщо ви сідаєте в літак, то при хронічному синуситі підвищений тиск може викликати дискомфорт і навіть біль. Тому лікарі рекомендують обов’язково користуватися протинабряковими краплями перед польотом, щоб уникнути цих проблем.