Украдене щастя

18.03.2008
Украдене щастя

Валентина Шевченко провела блискучий сезон. (Фото Рейтер.)

Через те, що в календарі сезону 2007/08 немає Олімпійських ігор чи світового чемпіонату, майстри лижних перегонів усю свою увагу зосередили на розіграші Кубка світу. Упродовж зими й березня броварчанка Валентина Шевченко демонструвала чудову форму на етапах і в Європі, і в Канаді. Тричі досвідчена українка сходила на найвищу сходинку п’єдесталу, ще одного разу фінішувала другою. Тиждень тому, після перемоги на 30–кілометрівці в Норвегії, Шевченко вдруге за сезон вийшла в лідери заліку Кубка світу на довгих дистанціях (без урахування спринту). Малим кришталевим глобусом Валентина вже володіла чотири роки тому, й цього разу була дуже близькою до повторення тріумфу. Крапки над «і» розставив останній етап в італійському Борміо.

На жаль, в усіх трьох гонках головна конкурентка українки — фінка Вірпі Куйтунен — показувала кращі результати, ніж підопічна Валерія Леснікова. У п’ятницю на дистанції 2,5 км вільним стилем скандинавка фінішувала з четвертим часом, а Валя — з сьомим. Наступного дня Куйтунен створила собі солідний гандикап, вигравши гонку на 10 км «класикою», тоді як результат Шевченко став лише десятим. Тріумфувала Вірпі й на останніх перегонах сезону, випередивши на фініші відрізку 10 км ковзанярським ходом полячку Юстину Ко­вальчик. Українка перетнула фінішну стрічку четвертою...

Таким чином, Куйтунен виграла й великий (1552 очки), і «дистанційний» (729) Кубки світу. Серед спринтерок кращою виявилася словенка Петра Майдич. Шевченко ж, ставши другою на довгих дистанціях (707), у загальному заліку посіла шосте місце (957). Однак цей видатний результат дозволяє розраховувати на успішний виступ Валентини на наступному світовому форумі й Олімпіаді.

До сотні кращих потрапили ще дві наші співвітчизниці: Марина Анцибор — 74–та (15), Лада Нестеренко — 88–ма (8). У чоловіків обидва «Кришталеві глобуси» впевнено виборов чех Лукаш Бауер.