«Мені важливо знайти правду»

«Мені важливо знайти правду»

За різноманітністю наукових відкриттів Володимир Вернадський є яскравою постаттю в когорті інших видатних учених, які вивчали закони і загадки Землі. Молекулярні кристалічні структури, планетарні геохімічні оболонки, історія мінералів і геосфер, рух хімічних елементів Землі, геологічна роль «живої речовини» в історії планети, вчення про біосферу — це далеко не повний перелік наукових ідей ученого–мислителя.
Вернадський був не лише геологом. Він займався кристалографією і біологією, вивченням грунтів, природних вод, метеоритів, радіоактивних елементів. Він не просто цікавився всім на світі, але багато що досліджував, осмислював, відкривав.
Ще на початку ХХ століття Вернадський стверджував, що починається незвичайне піднесення науки, яке матиме дуже важливі наслідки для всього людства. Він був першим серед учених, хто передрік настання сучасного науково–технічного перевороту. А задовго до Другої світової війни вчений попереджав про можливість використання атомної енергії у воєнних цілях і писав про величезну відповідальність учених перед суспільством. Він застерігав людство від небезпеки самознищення. Звичайно, з деякими ідеями Вернадського сьогодні можна посперечатися. Але варто пам’ятати, що з часу його смерті у 1945 році вже опубліковано у сім–вісім разів більше наукових праць, ніж за всю історію науки до 1945 року.

Всі статті рубрики