Із «Мерса» на дрезину?

15.03.2008
Із «Мерса» на дрезину?

На скандал, пов’язаний із занадто дорогим службовим «Мерседесом» міністра транспорту Йо­сипа Вінського, Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко вчора спробувала відповісти журналістам жартом: «Ми зробимо усе, щоб Йосип Вінський їздив на дрезині. Він же міністр транспорту, так? Хай їздить. Тут немає ніяких проблем. Вважаю, що міністр Вінський — дуже скромна людина й ніколи не дозволить собі жодних зловживань».

Фактично керівник уряду приховала зловживання свого міністра, бо на прес–конференції намагалася переключити увагу на факт придбання донькою Кучми Оленою Франчук особняка в Лондоні за рекордні 80 млн. фунтів стерлінгів. Мовляв, зверніть увагу, звідки гроші в доньки екс–Президента. Навіщо ж нарікати на Вінського, заступника голови БЮТ?

Про «Мерс» Вінського стало відомо позавчора після оприлюднення журналістського розслідування на сайті «Українська правда». Ще кілька тижнів тому міністр транспорту користувався «мерином» класу S 350, але тепер приїздить на засідання уряду на «Мерседесі» 500–ї моделі з номерними знаками АА 0935 ЕХ. «УП» пише: схема використання цього авто повністю збігається з тією, що два роки тому використав голова НАК «Нафтогазу України» Олексій Івченко, котрий теж «погорів» на «Мерседес–скандалі». Тоді Івченко оминув існуючу заборону на придбання чиновниками автомобілів, дорожчих за півмільйона гривень, орендуючи дороге авто в дочірньої компанії НАКу «Газ–тепло».

Міністр транспорту Вінський не став «вигадувати велосипед» і пішов цим же шляхом: підзвітна Мінтрансу державна компанія «Служба міжнародних автомобільних перевезень» (СМАП) придбала Mercedes Benz S500L 4Matic, навіть крутіший і дорожчий за той, що був у Івченка, — він обійшовся СМАП в 1 мільйон 167 тисяч гривень! Комфорт пасажира такого авто продумано до деталей: окрім вібромасажера та підігріву сидінь, VIP–чиновник може дивитися телевізор та застосовувати особисті геометричні налаштування крісла.

Сам Йосип Вінський ствер­джує, що йому невідомі подробиці появи дорогого автомобіля, й навіть не знає, скільки авто коштує. «Я не знаю, на якому автомобілі я їжджу — який дали, тим і користуюсь. Ми орендуємо його у СМАП», — розповів міністр «Українській правді». І додав, що на послуги оренди автомобіля міністерством було оголошено тендер. Який підозріло виграв підзвітний йому СМАП...

 

P. S. Йосип Вінський вирішив відмовитися від службового транспорту і відтепер користуватиметься власним. Як повідомила вчора ввечері прес–служба Мінтрансзв’язку, це зроблено для того, аби уникнути «подальших спекуляцій» щодо використання ним службового автомобіля Mercedes Benz S500L 4 Matic.