«Солодка Даруся» на кону

12.03.2008

Провести Міжнародний фестиваль у нестоличному театрі — сьогодні це якщо не подвиг, то подія, дуже до нього наближена. Черкаському театру ім. Шевченка це «життєве спостереження» вдається спростовувати ось уже третій рік. Цього разу фестиваль «Сцена людства» в Черкасах обіцяє десять вистав, серед яких — прем’єри, першопрочитання літературних творів, спектаклі, які мають гарну «аншлагову» репутацію у своїх театрах.

Сьогодні Театр «Школа драматичного мистецтва» з Угорщини покаже у Черкасах виставу «Ліліом». Однойменну п’єсу драматург Ференц Мольнар написав сто років тому. А епіграфом до цієї вистави стали слова Антона Чехова про те, що «треба показувати життя не таким, як воно є, і не таким, яким повинне бути, а таким, яким ми його уявляємо в мріях».

Завтра Театр «Центр драматургії та режисури» запрошує на несезонну (зважаючи на березень за вікном) «Холодну осінь», вистава була поставлена за оповіданнями Івана Буніна. Білоруси покажуть чеховського «Дядю Ваню» (Брестський театр драми і музики), латвійці — «Вій, Вітерець» Райніса (Латвійський національний театр). Київський Театр ім. Франка везе «Маленькі подружні злочини», Львівський ім. Курбаса — «Чекаючи на Годо», Криворізький театр музично–пластичних мистецтв — «Безсоння» за мотивами творів Шевченка...

Однією з найбільш очікуваних вистав фестивалю є «Солодка Даруся» — книгу Марії Матіос інсценізували в Чернівецькому обласному музично–драматичному театрі імені Ольги Кобилянської. Режисер Людмила Цісельська–Скрипка каже, що відразу закохалася в цей роман. А Марія Матіос, у свою чергу, благословила її інсценізації.

Фестиваль «Сцена людства» триває з 11 до 19 березня.