Рада скресла

07.03.2008
Рада скресла

Переживши «одну з найгостріших криз у своїй історії», Верховна Рада вчора таки розпочала роботу. «Я сподіваюся, що з цієї кризи ми вийшли тільки сильнішими», — зауважив щасливий спікер Арсеній Яценюк, відкривши вчора о пів на третю дня перше за понад три тижні пленарне засідання ВР. Радіти таки було з чого — голови фракцій цього дня нарешті «народили» вистражданий протокол порозуміння. Попри те, що парламентські лідери висловлювали до цього документа певні застереження, вони його таки підписали. З умовою, що протокол набирає чинності після ухвалення постанови щодо НАТО (нагадаємо, саме підписання спікером «листа трьох» щодо приєднання України до Плану членства в Північноатлантичному альянсі нібито й спричинило блокування парламентської президії Партією регіонів та комуністами).

Постанову ухвалили одразу ж після початку засідання. Згідно з цим проектом, рішення щодо міжнародного договору про вступ України до НАТО приймається лише за наслідками Всеукраїнського референдуму, який може проводитися за народною ініціативою. Також документом передбачено, що Голова Верховної Ради має повідомити Генерального секретаря НАТО про це рішення українського парламенту.

Утім, незважаючи на те, що проект нібито був консолідованим, за нього віддали голоси лише 248 нардепів із 423, зареєстрованих у залі. Не голосував жоден член фракції Компартії (вони просто повитягали свої картки, тому значаться як «відсутні»). Від коаліції підтримали постанову 19 представників фракції «НУНС» і 34 БЮТівці. Зате від Партії регіонів і Блоку Литвина зелені кнопки натиснуті за всіх без винятку депутатів — 175 і 20, відповідно.

Як зауважив Во­лодимир Ли­твин, «неконсолідоване голосування дає змогу одній стороні звинувачувати іншу», а отже, «такий парламент не буде продуктивно працювати».

На початку вечірнього засідання коаліція справді не змогла нашкребти 226 голосів із багатьох важливих питань, зокрема включення в порядок денний проектів створення слідчої комісії щодо діяльності мерів Києва та Харкова, скасування депутатської недоторканності тощо.