На три поверхи — Пінзель, Архипенко, Роден і сучасники

07.03.2008

Цього року організатори плідніше попрацювали над експозицією. Вперше у Києві представлено роботи генія українського бароко майстра Пінзеля, які надав «Великому скульптурному салону» Герой України, директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький. При перевезенні скульптури зайняли цілий вагон. На минулорічному салоні були презентовані лише роботи його учнів. В «Українському домі» Пінзелю надано весь перший поверх.

На другому поверсі експонуються роботи з приватної колекції бізнесмена і мецената Ігоря Воронова. Вже більш як 15 років він колекціонує твори відомих скульпторів. У його колекції — понад тисячу одиниць скульптурного жанру. Лише на «Великому салоні» відвідувачі матимуть нагоду побачити зібрані Вороновим 21 скульптуру француза Огюста Родена і 16 робіт киянина Олександра Архипенка. До речі, Архипенко хоча й народився у Києві, але через різні причини працював у Москві, Парижі, Нью–Йорку, тому в українських музеях є тільки дві його роботи, які було представлено ще 1998–го року.

Третій поверх наймасштабніший. На 1100 «квадратах» свої стенди розмістили 38 відомих майстрів сучасної скульптури. Минулого року вони прикро констатували, що схожі на важку артилерію, яка довго і важко працює і не поповнюється новими іменами та роботами. Як зазначила директор «УД» і організатор дійства Наталя Заболотна, «Великий скульптурний салон» став приводом для натхнення. «Минулого року скульптори побачили зацікавлення з боку колекціонерів, отримали замовлення, поспілкувалися з вдячною публікою, і на салоні–2008 ми вже побачили багато нових робіт, які скоро називатимуть шедеврами ХХІ століття», — каже Заболотна на відкритті.

Про сучасні скульптури та майстрів читайте в одному з наступних номерів «УМ».