У вінок Кобзареві

07.03.2008

Свій подарунок до Шевченківських днів зробили земляки Тараса Григоровича. У Черкаському обласному музеї Кобзаря відкрито виставку «Черкаські художники — у вінок великому Кобзареві».

«Тарас Шевченко не тільки поет, а й художник. А про це чомусь менше говорять. Отож разом з обласною Спілкою художників України ми вирішили організувати виставку в пам’ять про нашого земляка–художника. Я, правда, трохи переживала, чи назбираємо ми робіт на шевченківську тематику. Але їх несли й несли. Ми цілих три зали ними заповнили», — розповідає «Україні молодій» директор музею Кобзаря Ольга Шарапа.

Загалом на цій виставці, котру розмістили в Шевченківській вітальні музею, представлено 101 роботу 35 черкаських художників, серед яких і такі знані, як Віктор Клименко, Іван Бондар, Юрій Іщенко, Іван Фізер, Тамара Гордова, Євген Найда, Микола і Олександра Теліженки. Подивитися є на що. Оскільки, окрім живопису, графіки (акварель, пастель, роботи пером та тушшю, малюнки олівцем та вуглем), тут презентовано декоративні розписи, гобелени, вишиванки, розписи на склі. Цікавими для відвідувачів музею є і скульптури та медальєрне мистецтво.

Тематика робіт різноманітна. Тут є і портрети Тараса Шевченка, пейзажі його рідних Моринців та Кирилівки, картини за мотивами творів поета. Таку виставку, за словами Ольги Шарапи, збираються зробити щорічною.

 

ДО РЕЧІ

Черкащани — не єдині у своєму бажанні вшанувати Кобзаря саме мистецькими експозиціями. В обласному художньому музеї Тернополя відкрилася Шевченківська виставка з фондів музею, а в обласному краєзнавчому музеї експонується експрес–виставка «З музейної Шевченкіани».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

10 березня в Івано–Франківському обласному муздрамтеатрі імені Івана Франка відбудеться творча зустріч із лауреатами Національної премії імені Тараса Шевченка, вихідцями з Прикарпаття. До Івано–Франківська приїдуть Роман Іваничук, Ярема Гоян, Степан Пушик, Василь Пилип’юк, Ганна Гаврилець, Богдан Бенюк, Микола Гобдич.

У Києві цікаву ідею до Шевченківських днів розробила книгарня «Є»! Про Шевченка тут говоритимуть Юрій Андрухович та Віктор Неборак. Питання, відповіді на які спробують знайти літератори: Шевченко — це духовний батько нації? Найвеличніший поет України? Чи класик, призначений лише для хрестоматій?

Шевченківські дні у книгарні «Є» — 10 березня, о 18:30. Кожен, хто завітає до книгарні «Є», зможе написати на папері стереотип Шевченка, який потім спалять.