Програшні рекорди

07.03.2008

Перед повторним матчем 1/8 фіналу Ліги чемпіонів наставник іспанського «Реала» Бернд Шустер доволі зухвало обіцяв без зайвих ускладнень подолати бар’єр у вигляді «Роми». Та невиразна гра «вершкових» проти італійців на «Сантьяго Бернабеу» розчарувала і 80 тисяч глядачів, і передусім керівництво «королівського клубу». Над колишнім керманичем донецького «Шахтаря» нависла загроза відставки і в Мадриді.

Уже зараз фани задаються питанням, чим же Шустер кращий за попереднього наставника — італійця Фабіо Капелло. Босам «Реалу» не подобалося, що команда Капелло грала надто прагматично, хоча й виграла національну першість. Німецький фахівець до свого багажу в кращому випадку може занести той самий успіх, адже і в Кубку країни, і в Лізі чемпіонів мадридці припинили свій шлях. Причому, з найпрестижнішого клубного турніру Європи на стадії 1/8 вони вилітають вже четвертий рік поспіль! Після того, як клуб залишив Вісенте Дель Боске, з 2002 року «королівський» клуб про виграш Ліги чемпіонів лише мріє.

«Реалу» було непросто без свого бомбардира Руда ван Ністелроя. «Вершковим» не вдавалося створювати гостроту біля воріт Доні, тоді як підопічні Лучано Спалетті раз по раз турбували Касільяса. Молодий півзахисник Аквілані кілька разів небезпечно бив здалеку, влучав і в стійку, і в поперечину, на що господарі відповіли лише ударом Батісти в поперечину зі штрафного. У другому таймі «Рома» показала типову для італійських команд високу реалізацію гольових моментів. Спочатку бразилець Тадеї ударом головою завершив кинджальну контратаку. А коли Рауль зрівняв рахунок (причому — з положення «поза грою»), мадридців добив чорногорець Вучинич, котрий вийшов на заміну.

Приємним для іспанської команди може вважатися лише той факт, що її капітан Рауль Гонсалес наздо­гнав «міланіста» Філіпо Індзагі в перегонах бомбардирів єврокубків. Забивши 63–й м’яч «на Європі», 30–річний форвард обійшов легендарного німецького голеадора Герда Мюллера.

Дамоклів меч відставки позавчора висів ще над двома тренерами. Підопічні керманича німецького «Шальке» Мірко Шломки їхали в Португалію після трьох поразок у бундеслізі. Фахівець знав, що у випадку вильоту з Ліги чемпіонів клуб з Гельзенкірхена з ним попрощається. Після скромної домаш–
ньої перемоги німці «засушили» гру на стадіоні «Драгао» й тримали нулі на табло до завершальних хвилин основного часу. Та «Порту» зумів забити м’яч, навіть граючи в меншості. Історичний вихід до чвертьфіналу гостям забезпечив їхній воротар Мануель Нойєр. Двічі парирувавши м’яч в серії пенальті, яка й вирішила долю путівки до вісімки кращих команд континенту, він дозволив геру Шломці розтягнути своє перебування на посту.

Хиткими є й позиції наставника «Челсі» Авраама Гранта. Надто ж його боси засмутилися після недавньої поразки в фіналі Кубка англійської ліги від «Тоттенхема». Проте позавчора ввечері ізраїльський фахівець принаймні на певний час розігнав хмари над своєю головою. Його підопічні легко й невимушено розібралися на «Стемфорд брідж» з грецьким «Олімпіакосом». Попри те, що в воротах господарів замість травмованого Петера Чеха діяв італієць Карло Кудічіні, пірейці жодного разу не змогли його пробити. По той бік барикад Нікополідіс пропустив аж тричі. А це був 53–й матч Антоніоса у Суперлізі, що є рекордом для грецьких футболістів.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі). Результати середи:

«Реал» (Іспанія) — «Рома» (Італія) — 1:2 (Рауль, 75 — Тадеї, 73; Вучинич, 90+2; вилучення: Пепе, 71 («Реал»); перша гра — 1:2)

«Порту» (Португалія) — «Шальке» (Німеччина) — 1:0 (пен. — 1:4; Л. Лопес, 86; вилучення: Фусіле, 82 («П»); 0:1)

«Челсі» (Англія) — «Олімпіакос» (Греція) — 3:0 (Баллак, 5; Лемпард, 25; Калу, 48; 0:0)

«Інтер» (Італія) — «Ліверпуль» (Англія) — 11 березня.

* * *

Кращі бомбардири єврокубків: Індзагі («Мілан», Італія), Рауль («Реал», Іспанія) — 63, Мюллер («Баварія», Німеччина) — 62, Шевченко («Челсі», Україна) — 60, ван Ністелрой («Реал», Голландія) — 57, Ейсебіо («Бенфіка», Португалія) — 56, Ларссон («Гельсінгборг», Швеція) — 55, Анрі («Барселона», Франція) — 52, Ді Стефано («Реал», Іспанія) — 50.