Без води і не туди і не сюди

06.03.2008
Без води і не туди і не сюди

Комусь подобається вода з пляшки, комусь — із джерела. (Фото Олександри ПІДДУБНОЇ.)

Коли треба пити воду? Здавалося б, відповідь очевидна — коли відчуття спраги змушує людину тягнутися до глечика води. Але не все так просто, говорять американські вчені. Спрага виникає тільки тоді, коли організм втрачає необхідну кількість води бодай на один відсоток. А першими симптомами початку зневоднення слугують інші, менш очевидні речі. І, як стверджують дослідники з Університету Міннесоти, людина не завжди відчуває дефіцит рідини і не завжди «заливає» свою спрагу так, як треба. А це призводить до швидкої втоми, роздратування, частих застуд, хронічного запалення сечового міхура й інших неприємних наслідків.

 

Часто хворієте? Мало п’єте!

Першою ознакою дефіциту рідини в організмі лікарі називають не спрагу, а ...зміну настрою. Наш мозок на 70—85 відсотків складається з води, тому навіть незначна втрата «золотого запасу» рідини відразу позначається на якості роботи органічного «комп’ютера». Щоб думки не плуталися, а мислення було чітким, клітини мозку повинні отримувати багато води. Тому при втомі, дратівливості, неспроможності зосередитися на проблемі варто випити склянку чи дві води. Це найдешевший (а часом і найдієвіший) тонізуючий засіб. Гірше все одно не стане, а покращення самопочуття і настрою може вас приємно здивувати.

Загалом вода становить більш ніж 65 відсотків маси людського тіла. М’язи складаються з води на три чверті, кров — на 93 відсотки. Кістки, хоч і здаються щільними і твердими, містять майже 50 відсотків води. Без води людина не могла б ковтати, моргати, говорити, чути, рухатися, оскільки кожна тканина, орган і система людського організму працюють у рідкому середовищі.

Узяти хоч би роботу імунної системи. Як тільки дрібні мікроби починають нас атакувати, на поле бою виходять лімфоцити й інші кров’яні клітини. Вони оточують ворога, пожирають і знищують його. Але їхня сила й здатність боротися з інфекцією залежить від достатньої кількості рідини в організмі. Якщо води не вистачає — захисники організму працюватимуть погано, а інфекція отримає шанс надовго відправити людину на лікарняний.

Інший приклад: недостатня кількість води у сечі спричиняє застійні явища в сечовому міхурі. Слизова оболонка органу подразнюється і стає дуже вразливою до різноманітних інфекцій. Антибіотики ненадовго «виганяють» заразу з міхура, але через деякий час збудник запалення знову окуповує чужу територію. Якщо людина не змінить своє ставлення до споживання води, хронічний цистит їй забезпечено. Дослідники з Університету Міннесоти вважають, що знання такого нюансу допомогло б багатьом пацієнтам урології позбутися своєї недуги.

Медики переконані — кожен із нас має щодня випивати стільки води, щоб можна було компенсувати втрати організму. За день близько 300 мілілітрів вологи «вилітають» з людини під час дихання, півлітра — через шкірні покриви, півтора літра — з сечею, 200—300 мілілітрів — із калом. Це складає 2,5 літра води (або 10 склянок).

Чай без цукру — кращий товариш гарної фігури

Для того щоб правильно «напоїти» кожну клітину свого організму, треба дотримуватися таких порад:

1. Випивайте щоранку дві склянки води, краще за все — теплої. Крижаний напій зменшує притік крові до стінок шлунку, тож орган травлення стає млявим. Організм мусить витрачати забагато енергії, щоб розігріти шлунок до «робочої» температури. Для здорової людини нічого страшного не станеться, а от якщо шлунковий тракт ослаблений, таке «підбадьорення» може спричинити загострення хронічного захворювання. Гарячої води теж краще не вживати. Такий напій може обпекти слизову оболонку рота й «запустити» інфекційний процес у порожнині рота.

2. Випивайте між прийомами їжі по одній–дві склянки води, ще склянку–другу — після вечері, перед сном.

3. Привчіться не пити воду, сік, мінералку чи будь–які інші напої під час вживання їжі. Краще випийте склянку чаю за 20—25 хвилин до того, як сядете за обідній стіл, або через годину після закінчення трапези. Річ у тім, що вода розбавляє соляну кислоту і робить суміш у шлунку надто рідкою, через що порушується нормальний процес перетравлення їжі. Тож у людини, яка полюбляє запити курячу котлету виноградним соком, після їжі може розболітися живіт.

4. Якщо ви сидите на дієті, намагаючись схуднути, щоразу, як відчуєте голод, випивайте склянку води. Якщо вода не «полізе», можна замінити рідину «без кольору, смаку й запаху» настоянкою лікарських трав або зеленим чаєм (тільки без цукру). Тоді відчуття голоду не дошкулятиме настільки сильно.

5. Якщо ви мусите виконати важку роботу, намагайтеся пити багато води (не одномоментно, а невеликими порціями протягом певного часу). Чудовий засіб для профілактики сильної утоми.