Новачки на порозі

06.03.2008

Те, на що так довго сподівалися опозиційні депутати Київради, може статися вже сьогодні. На 6 березня заплановано засідання Центральної виборчої комісії, в порядку денному якого — питання про реєстрацію нових депутатів Київської міської ради замість тих, повноваження яких були достроково припинені рішенням ради Блоку Тимошенко. Іншими словами — довгоочікувана чистка лав на підставі закону про імперативний мандат.

Якщо все піде за «правильним» (себто законним і прогнозованим) сценарієм, 15 нових БЮТівців уже 13 березня прийдуть на засідання Київради, зазначила в коментарі «УМ» лідерка фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова. Дата, яка може виявитися фатальною для поки що заблокованої Верховної Ради, вочевидь, стане святом у раді міській. Принаймні в опозиційній її частині. Адже промерська більшість, як пам’ятають читачі «УМ», чекає на висновок Конституційного Суду щодо можливості застосування імперативного мандата. «У ЦВК був термін до 7 березня, вони вклалися... А що стосується Конституційного Суду, то там рішення розглядають по 2—3 роки, тож сьогодні–завтра цього точно ще не буде... Хоч у Черновецького і є бажання пришвидшити цей процес. Сподіваємось, що рішення ЦВК є уроком для всіх, хто нехтує волею виборців», — говорить Меліхова. А після вивчення всіх «уроків», додає вона, у Київраді буде сформована нова більшість.

На прохання «УМ» роз’яснити, як вплине на ситуацію вердикт Конституційного Суду, депутат від «НУНС» та фахівець з юридичних питань Юрій Ключковський наголосив: «Рішення Конституційного Суду вступає в силу з дня його проголошення і не має зворотної сили, тому не впливає на ті правовідносини, які склалися до прийняття цього рішення. Тобто до ухвали КС (якою б вона не була) «малий імперативний мандат» однозначно діє. І ЦВК сьогодні має вчинити відповідно до закону. Тому ті, кого Центрвиборчком визнає обраними, будуть обрані й працюватимуть депутатами Київради — незалежно від наступних рішень КС».