На боці Британії «воював» астролог

06.03.2008

Про прихильність Адольфа Гітлера до астрології й тому подібних окультних наук писали багато. Але тільки зараз стало відомо, що навіть Британія у ІІ світовій війні намагалася застосовувати проти німецького фюрера таку ж псевдонаукову «зброю». Днями британська служба контррозвідки MI–5 розсекретила дані про давню співпрацю з астрологом Луїсом де Волем, за допомогою якого англійські спецслужби намагалися вгадати дії Гітлера.

Де Воль народився в Німеччині, проте змушений був залишити батьківщину після приходу до влади нацистів. Він переконав керівни­цтво спецслужб Британії, що може розрахувати, які гороскопи складають Гітлеру німецькі астрологи. Відповідно, де Воль брався передбачити кроки лідера Третього рейху в ході війни. Із розсекречених документів, про які пише газета «Телеграф», видно, що де Воль угадав небагато — хіба що епізоди із вторгненням німецьких військ на Крит 1941 року й битвою біля атолу Мідуей у 1942–му.

Крім іншого, спецслужби використовували цього чоловіка як пропагандиста. У 1941 році британська розвідувально–диверсійна служба СОЕ послала де Воля до США, аби Луїс переконав американців у «вразливості» німецького фюрера. У Штатах астролог читав лекції про те, що гороскоп Гітлера пророкує Німеччині поразку. Цікаво, що за розрахунками де Воля, зробленими в 1941–му, Гітлер мав бути переможений «упродовж року».