Нас мало, та ми не з простих

06.03.2008
Нас мало, та ми не з простих

Юрій Білоног у Валенсії готуватиметься до Олімпіади. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

Завтра в іспанській Валенсії стартує 12–й чемпіонат світу в приміщеннях. Упродовж трьох днів за медалі сперечатимуться легкоатлети 159 країн, що є рекордом для подібних турнірів. Більше того — це третій показник за масовістю змагань після Олімпійських ігор і літніх світових першостей із «королеви спорту».

Нинішній світовий форум приємно вражає пристойним призовим фондом у 2,5 млн. дол. Змагатися за такі преміальні українці будуть нечисленною делегацією (лише 16 спортсменів), але майже в кожній дисципліні обіцяють претендувати на призові місця.

Перед відльотом української команди на Піренеї Федерація легкої атлетики, шукаючи нові форми спілкування з пресою, провела брифінг за участю трьох спортсменів без запрошення чиновників і тренерів. Увагу журналістів одразу привернув патріотичний манікюр срібної призерки минулорічної континентальної першості Тетяни Петлюк. Чемпіонка України в бігу на 800 м пофарбувала нігті в кольори українського прапора й написала на кожному з них «UKR» — аби суперниці знали й боялися. Головною конкуренткою киянки буде семиразова чемпіонка світу Марія Мутола з Мозамбіку, яка нещодавно виграла в Петлюк забіг у Німеччині. Сама ж Тетяна випромінює впевненість у власних силах і каже, що не відчуває втоми під завісу зимового сезону, останнім стартом у якому і є форум в Іспанії.

Чемпіон світу серед молоді в стрибках із жердиною Максим Мазурик на турнір у Валенсії запланував свій другий за зиму пік форми. Перший припав на недавні «Зірки жердини» — у Донецьку Мазурик виграв з особистим рекордом (5,81 м). Своєю головною проблемою донеччанин вважає брак досвіду престижних змагань, де, на відміну від комерційних стартів, треба змагатися і у кваліфікації, й у фіналі. У цьому виді програми виступлять ще двоє представників Донецька: дворазовий срібний призер чемпіонатів Європи Денис Юрченко й рекордсменка України Наталія Кущ.

Бігунка на 400 м Наталія Пигида своїм головним завданням на світовому форумі вважає потрапляння до фіналу, а там, можливо, вдасться замахнутися й на медаль. Спортсменка зізналася, що їй важче виступати на чемпіонатах України, ніж на міжнародних стартах («у рідних стінах частенько охоплює мандраж»). Разом із Пигидою на цій дистанції бігтиме ще одна українка — Антоніна Єфремова.

Також у Іспанії виступить олімпійський чемпіон у штовханні ядра Юрій Білоног. Нещодавно уродженець Сумщини довів свою перевагу на чемпіонаті України з результатом 20,07 м, а тепер спробує сили в соліднішій компанії.

Високі шанси зійти на п’єдестал мають наші багатоборки Людмила Блонська й Наталія Добринська, які наразі посідають перше й четверте місця в світовому рейтингу.

Серед претендентів на нагороди — й представники стрибкових дисциплін: «висотники» — чемпіон України зі Львова Дмитро Дем’янюк і досвідчена запоріжанка Вікторія Паламар, а також донецька стрибунка потрійним Ольга Саладуха, котра два тижні тому показала кращий особистий результат.

У спринтерському бар’єрному бігу Україну представлятиме переможниця Кубка Європи Євгенія Снігур, а в «чистому» спринті на 60 м — Дмитро Глущенко й Ігор Бодров. Стартуватиме в приміщенні й Наталія Тобіас, яка на чемпіонаті України в бігу на 1500 м випередила Петлюк.

Уже за кілька днів після чемпіонату в Валенсії наші провідні атлети почнуть підготовку до головного старту літнього сезону — Олімпійських ігор. Серед присутніх на брифінгу лише Пигида запланувала собі участь у червневому Кубку Європи. Петлюк і Мазурик кількість турнірів зведуть до мінімуму й виступлять лише на липневому чемпіонаті України в Білій Церкві.