Знайшовся спадкоємець!

04.03.2008
Знайшовся спадкоємець!

Сергій Стаховський з головним призом турніру в Загребі й українським прапором.

Останніми роками ми звикли, що всі успіхи українського тенісу пов’язані винятково з представницями прекрасної статі. Дівчата радують перемогами й у професійному турі, й у лавах збірної України. Кращі ж тенісисти–чоловіки після завершення кар’єри Андрієм Медведєвим (свого часу він був четвертою ракеткою світу) «теліпаються» на межі другої й третьої сотень світового рейтингу. І от минулого тижня стався справжній прорив — киянин Сергій Стаховський сенсаційно здобув свій перший трофей на змаганнях найпрестижнішої серії АТР.

На турнірі в Загребі з призовим фондом 370 тисяч євро 22–річний українець стартував з кваліфікації, але в завершальному матчі відбору програв словенцю Кавчичу. Проте через травму француза Ллодра Стаховського таки допустили до змагань в основній сітці як «лакі лузера» — тобто «щасливчика серед тих, хто програв». Ніхто тоді й подумати не міг, чим це все закінчиться.

А українець на хардових кортах хорватської столиці крок за кроком виграв п’ять матчів поспіль, здолавши двох сербів, двох хорватів й італійця, серед яких було троє сіяних! У півфіналі в п’ятницю Сергій упевнено залишив за бортом італійця Сімоне Болеллі (6:4, 6:4), а наступного дня, у вирішальному поєдинку, переграв і першого номера посіву — господаря змагань Івана Любічича (7:5, 6:4). Іван наразі є 23–ю ракеткою світу, тоді як його опонент перебував аж на 209–му рядку рейтингу АТР.

Стаховський став першим за 12 років українцем, що виграв турнір серії АТР. До цього останнім нашим успіхом була перемога Медведєва у німецькому Гамбурзі в 1997 році. Нагадаємо, що свого часу керівництво вітчизняної Федерації тенісу ледве умовило Стаховського не міняти громадянство на чеське (за кордоном його чекали охочі спонсори).

Отримавши за перемогу 59 тисяч євро й 175 залікових очок, Сергій одразу підстрибнув на 123–тє місце світового табелю про ранги. Крім того, киянин став першим за останні 17 років і п’ятим в історії тенісу «лакі лузером», кому вдалося виграти турнір АТР.

Про гру Стаховського захоплено відгукнувся один з організаторів змагань у Загребі, а в недалекому минулому — переможець Уїмблдону Горан Іванішевич. Сам же тріумфатор сказав, що не очікував від себе такого успіху. Сергій відзначив роботу свого наставника Тимура Тотто, екс–тренера словака Домініка Грбати, з яким він працює з вересня минулого року.