Весняні погроми

04.03.2008
Весняні погроми

Динамівець Ісмаель Бангура забиває другий м’яч у ворота «Дніпра». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Друга частина епопеї під назвою «17–й чемпіонат України» почала писатися в останній день зими — та ще й такий, що трапляється раз на чотири роки. Стартовий офіційний матч року в Україні відбувся на столичному НСК «Олімпійський», який уже кілька місяців збираються закрити на реконструкцію, проте ніяк не можуть скласти її план. Через це «прощальний» для стадіону матч проводили вже кілька разів — то таким називали поєдинок збірної проти французів, то черговий провал «Динамо» в Лізі чемпіонів. Тепер на звання останнього, хто потоптав доволі зелену як для такої пори року траву старого «Олімпійського», претендує київський «Арсенал». Саме тут клуб медіа–магната Вадима Рабиновича знайшов тимчасову домівку після того, як його попросили з динамівського стадіону. І — о, дивина! — за святом футболу в рамках чемпіонату України прийшла поспостерігати рекордна для багатьох років кількість людей.

 

Добрий початок — половина справи?

Президент «Арсеналу» всіма засобами демонструє, що взявся за футбол серйозно й надовго. Принаймні грошей на улюблене дітище Рабинович наразі не шкодує. Перед матчем із луганською «Зорею» столичний клуб провів масштабну піар–акцію, наслідком чого стали десятки тисяч глядачів на трибунах «Олімпійського». Думається, ПФЛ трохи завищила офіційний показник чисельності аудиторії (40 500), але тисяч із 30 за стартовим матчем поновленого чемпіонату таки стежили. А ще ж чимало публіки «крутилося» навколо трибун. Таку масову присутність уболівальників «Арсенал» забезпечив заманливими, але при цьому — звичайними для «цивілізованого світу» промоційними заходами, як–то безплатні квитки, чаї й тістечка, естрадний концерт, лотерея з розіграшем авто, салют. Тобто боси клубу намагаються показати своє «людське» ставлення до глядачів, щоб відвідини стадіону для них стали приємними і, головне, регулярними.

Перед грою фахівці згадували конфлікт навколо матчу «Зоря» — «Арсенал» у першому колі, коли кияни звинуватили луганчан у тиску на арбітра. Нагадаємо, тоді справа завершилася вибаченнями «канонірів». Ще однією інтригою п’ятничної дуелі стало те, що у ворота «Зорі» став екс–голкіпер «Арсеналу» Ігор Бажан.

На цьому новації не закінчилися: «каноніри» приїхали на стадіон на новому автобусі, а на поле вийшли в новій формі червоного кольору. Луганчани взимку відпустили Цихмейструка, натомість взяли п’ятьох українців в оренду в «Шахтаря», а також «підписали» Петковича й хорватського захисника Бабая. «Каноніри» повернули в «Динамо» Романчука, натомість придбали в донецького «Металурга» Алана, а в російської «Кубані» — колись перспективного Данішевського (свого часу уро­дженець Криму подавав великі надії в московському «Спартаку»).

Стосовно ж самої гри, то й вона не розчарувала. Мабуть, багато хто погодиться, щоб матч «Арсенал» — «Зоря» задав тон усій весняній частині сезону: жваво, самовіддано, цікаво. У першому таймі суперники й не думали відсиджуватися в обороні, зігріваючи себе й уболівальників. Першу скрипку грали господарі, проте перший м’яч 2008 року влетів саме в їхні ворота — після помилки в центрі захисту.

У другому таймі гості спробували зіграти на утримання рахунку. Після обміну вилученнями (з яких покарання луганчанина Луценка виглядало більш суворим, ніж належало б) команда Олександра Заварова «закрила» «Зорю» на її половині поля. Невтомний Євген Селезньов, усе ще орендований у «Шахтаря», змарнував кілька чудових нагод, але нарешті відзначився ударом напівлежачи. На останній хвилині Ессола бив через себе, але влучив у хрестовину. Більше задоволення нічийним результатом висловив наставник луганчан Олександр Косевич.

Легка зміна лідера

Широкий показ звітного туру вітчизняним телебаченням (транслювали аж п’ять матчів із восьми) дозволив уболівальникам бачити на власні очі баталії за участю всіх провідних команд. У Донецьку «Шахтар» просто познущався над «Закарпаттям». Ужгородці викинули білий прапор після першого ж пропущеного м’яча. І добре, що господарі обмежилися п’ятьма голами, а не чотирнадцятьма (!!), які «відвантажили» донецькі дублери ужгородським.

Мірча Луческу здивував тим, що випустив у стартовому складі аж шістьох українців. Особливо активним виглядав Олексій Гай, який суттєво додав у виконавській майстерності.

Цікаво, що гол Дуляя арбітр Орест Шмигельський зарахував після перегляду епізоду на табло, хоча футбольним суддям заборонено користуватися відеоповторами.

До речі, в ці дні із ФІФА надійшло рішення у справі втікача Матузалема. Згід­–но з вердиктом Міжнародної федерації футболу, «Шахтар» отримає від «Сарагоси» за бунтівного бразильця 6,8 млн. євро компенсації. Це навіть менше, ніж іспанський клуб пропонував «гірникам» полюбовно. Тож віце–чемпіони України мають намір звернутися до Спортивного арбітражного суду в Лозанні.

Помста по–київськи

Центральний матч відбувся в Дніпропетровську, де зустрічалися «Дніпро» й «Динамо». Перебіг подій на полі «Метеора» не виправдав сподівань — надто вже значною виглядала перевага гостей над лідером першості. Звісно, на підопічних Протасова вплинув швидкий гол бразильця Корреа, проте подальший розвиток гри лише підтвердив його невипадковість.

Дебют Юрія Сьоміна в чемпіона­ті України виявився блискучим. Не­озброєним оком було видно, що керманич киян краще підготував команду до весняної частини сезону. Та й у тактиці росіянин виявився хитрішим за свого молодого опонента. Зігравши на контратаках, «Динамо» втілило в життя всі задуми свого досвідченого тренера, тоді як особливих варіацій у грі дніпрян не спостерігалося.

За рахунку 0:2 міг внести інтригу російський півзахисник господарів Ролан Гусєв, але двічі невдало діяв на «убивчих» позиціях, наче пояснюючи, чому він опинився на лаві запасних московського ЦСКА.

Уже в другому матчі у вищій лізі (й у першому — в стартовому складі) відзначився чудовим голом 18–річний нападник «Динамо» Артем Кравець.

Так «Дніпро» перервав свою серію з семи перемог поспіль. Сьомін же не робить далекосяжних висновків із рахунку 4:0, адже його команда залишилася на третьому місці, хоча й наблизилася до дніпропетровці упритул.

Кращі серед посередніх

Головною сенсацією суботи став «Нафтовик», якому, пригадайте, авансом пророкували останнє місце. Тепер охтирці піднялися вже на 13–ту позицію, випереджаючи донецький «Металург» і «Ворсклу» за рахунок більшої кількості перемог. Після нічиєї з «Шахтарем» і виграшу в «Динамо» команда Валерія Городова чергове диво сотворила в Одесі, де вирвала три очки в «Чорноморця». Господарі домінували майже всю гру, але під її завісу проґавили вихід Романа Каракевича сам на сам із голкіпером Руденком, котрий своїм шансом скористався на всі сто. Ефектний пас п’ятою на Каракевича віддав орендований у «Дніпра» Костянтин Балабанов. До речі, команда з Сумщини в останніх семи турах програла лише раз.

А от полтавці й друга донецька команда продовжують «тонути». Поки що нічим не може зарадити «Ворсклі» досвідчений тренер Микола Павлов, котрий повернувся у великий футбол після тривалої паузи. Хоча шансів проти «Металіста» в Харкові у «зелених» фактично й не було. Колектив Мирона Маркевича продовжує йти в унісон із «Динамо» й уже готовий замахнутися на участь у Лізі чемпіонів.

У «металургійному» дербі в Запоріжжі господарі закономірно переграли донеччан. Сергій Ященко поступився команді, з якою він недавно працював, а загалом «метадони» програють у п’ятому матчі поспіль. Не дивно, що серед шести кращих бомбардирів чемпіонату лише Олександр Косирін із «МД» не зміг відзначитися голом.

Щодо інших матчів, то слід відзначити третю поспіль «суху» перемогу львівських «Карпат» після семи безрадісних двобоїв. І це — попри втрату бразильця Батісти (перейшов до «Харкова»), білорусів Сучкова й Ковеля.

Лише два удари (!) в площину воріт завдали суперники за 90 хвилин у Кривому Розі, проте обидва вони виявилися гольовими. Так із нагоди святкування свого 50–річчя «Таврія» розійшлася миром із «Кривбасом».

 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Вища ліга. 19–й тур

«Арсенал» — «Зоря» — 1:1

Голи: Селезньов, 67 — Целих, 16

Вилучення: Симоненко, 52 — Луценко, 54

40 500 глядачів

«Металіст» — «Ворскла» — 3:0

Голи: Девич, 24 (пен.), 44 (пен.); Фомін, 76

Вилучення: Далкку, 17 («В»)

15 000 глядачів

«Шахтар» — «Закарпаття» — 5:0

Голи: Жадсон, 13; Донець, 31 (у свої ворота); Гладкий, 55; Гай, 71; Дуляй, 90+2

15 000 глядачів

«Чорноморець» — «Нафтовик» — 0:1

Гол: Каракевич, 87

8 000 глядачів

«Карпати» — «Харків» — 1:0

Гол: Фещук, 33

9 250 глядачів

«Металург» (З) — «Металург» (Д) — 1:0

Гол: Силюк, 2

8 000 глядачів

«Дніпро» — «Динамо» — 0:4

Голи: Корреа, 4; Бангура, 36; Гусєв, 62; Кравець, 75

25 000 глядачів

«Кривбас» — «Таврія» — 1:1

Голи: Бюлюкбаши, 26 — Гоменюк, 39

5 500 глядачів

Турнірна таблиця:

I В Н П М О

1. «Шахтар» 18 14 2 2 41–12 44

2. «Дніпро» 19 14 1 4 32–19 43

3. «Динамо» 19 13 3 3 37–17 42

4. «Металіст» 19 13 3 3 32–16 42

5. «Таврія» 19 8 4 7 22–27 28

6. «Чорноморець» 19 8 3 8 19–20 27

7. «Металург» (З) 19 7 5 7 17–18 26

8. «Кривбас» 19 6 4 9 23–25 22

9. «Карпати» 19 6 4 9 18–25 22

10. «Зоря» 18 6 3 9 15–23 21

11. «Арсенал» 19 5 5 9 26–26 20

12. «Харків» 19 4 5 10 12–20 17

13. «Нафтовик» 19 4 5 10 10–22 17

14. «Металург» (Д) 19 3 8 8 18–24 17

15. «Ворскла» 19 3 8 8 11–19 17

16. «Закарпаття» 19 3 5 11 10–30 14

Бомбардири: Гладкий («Шахтар») — 13, Косирін («Металург» (Д)), Бангура («Динамо») — 10, Селезньов («Арсенал»), Девич («Металіст»), Гоменюк («Таврія») — 9.

 

ФАН–СЕКТОР

Матч у Дніпропетровську відбувся за переповнених трибун і неабиякої активності фанів обох команд. Шестеро з них, кияни віком від 17 до 20 років, ще опівдні опинилися в ізоляторі тимчасового утримання. Як повідомив заступник начальника міськвідділу міліції Володимир Седлецький, молодики спричинили інцидент у трамваї. За даними свідків, київські вболівальники спершу розхитували трамвай, а у відповідь на зауваження 45–річного водія заподіяли йому травми голови та тулуба. У вагоні прихильники «Динамо» розбили чотири шибки, зламали обладнання вагона. Внаслідок цього трамвайний рух по центральному маршруту №1 було зупинено більш ніж на годину. За цим фактом порушено кримінальну справу, що загрожує хуліганам позбавленням волі на термін від 2 до 5 років.

Занадто буйними фанати були й на стадіоні, де палили «фаєри» і встрявали в бійки з міліцією. Загалом того дня було затримано 28 надміру активних уболівальників, у тому числі — й багато прихильників «Дніпра», інформує власкор «УМ» Сергій ДОВГАЛЬ.