«Підстав для створення єдиної партії дедалі менше»

29.02.2008
«Підстав для створення єдиної партії дедалі менше»

Група народних депутатів учора зареєструвала у Верховній Раді законопроект про внесення змін до парламентського регламенту. Схвалення цього закону допомогло б розв’язати парламентську кризу, відзначив на вчорашній прес–конференції один з авторів про­екту, «нашоукраїнець» Микола Катеринчук.

Законопроект розширює пра­ва опозиції, зокрема, надає їй можливість вносити два питання з першочерговим статусом при формуванні порядку денного. За ідеєю, якби така поправка діяла зараз, то опозиція давно домоглася б розгляду в Раді «натовського» питання. Автори проекту вва­жають за доцільне встановити «день опозиції» в парламенті. Депутатам пропонується надати право оскар­жувати в адміністративних судах будь–яке рішення ВР. «Я вва­жаю, що для розв’язання ниніш­ньої кри­зи недостатньо політичних рішень, треба і законодавчих також, — відзначив учора на прес–конференції Катеринчук. — Із прийняттям цього закону ми зможемо надати правові підстави для роз­блокування роботи пар­ламенту».

Микола Катеринчук не вважає, що розпуск ВР — найкращий варіант вирішення. «На мою думку, дострокові вибори не на часі, але якщо ВР не працює, то це може бути виходом», — сказав нардеп. Водночас він висловив про­г­ноз, що парламент призову 2007 року не протримається п’ятирічну каденцію. Катеринчук вважає, що наступні вибори до ВР треба проводити за системою відкритих партійних списків або через «мажоритарку».

Відповідаючи на питання «УМ» про ймовірність створення «широкої» коаліції за участю Партії регіонів і «НУНС» або принаймні частини фракції, Катеринчук відповів, що ставиться до таких заяв «як до політичної тріскотні». «Рішення про створення коаліції приймається більшістю фракції, а в нашій фракції більшість тих, хто не підтримає «широку коаліцію», — відзначив Катеринчук. — Більше того, я буду пропонувати ініціативу, аби рішення про створення коаліції приймалися на рівні 70% депутатів фракції».

Голова Європейської партії України також поінформував, що процес створення єдиної партії на базі «НУНС» уповільнився. «По­літичних підстав для створення єдиної партії на сьогодні стає все менше і менше», — відзначив Катеринчук. Наразі він зосередився на розбудові ЄП і зізнався про існування конфліктів із тими силами, з якими співпрацював раніше. «Я вийшов із «Народного союзу «Наша Україна» тому, що перестав вважати його «партією Майдану». Ми розійшлися з Луценком у «Самообороні» тому, що він не тримає слова. Мені зараз дуже важко довіряти політикам, тому вибачте, але починаємо самостійно», — пояснив Катеринчук.