Куди поїхав цирк?

29.02.2008

Київська міська рада, як і Верховна, вперто прогулює сесійні засідання. Тож заплановані на вчора збори (як і кілька попередніх) також не відбулися. І річ тут не в НАТО. А в чому? Важко сказати... Спочатку в усьому звинуватили «Еліту–центр», точніше, відповідну комісію, яка не встигла підготувати для депутатів Київради доповідь про митарства колишніх вкладників. Потім секретар Київради Олесь Довгий вигадав іншу причину: його колегам, мовляв, слід поліпшити умови праці, підрихтувати приміщення, нагріти крісла, заточити олівці тощо. Блуканина між трьох стільців на десяти поверхах Київради триває, мабуть, й досі. В усякому разі депутати в сесійній залі так і не з’являються. Тільки тепер вже ніхто не пояснює, з якого доброго дива це відбувається.

«Що цікаво, — повідала «УМ» лідер фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова, — коли в форс–мажорних обставинах розкрадали київську землю і майно, депутати могли працювати і вдень, і ввечері, і збиратися по чотири рази на тиждень, ще й без світла, під шум мегафонів — їм тоді ніщо не заважало. А от зараз конче потрібні стали приміщення...». «Ми ніяких приміщень не просили, й інші опозиційні фракції також, — додає Наталія Новак, депутат від Блоку Кличка, — то хіба «Столичні реформи», «Демократичний Київ» та «Єдність» звернення підписували...».

А голова міської організації Партії регіонів Василь Горбаль говорить таке: «Пояснення від Довгого навряд чи можуть бути прийняті: якщо вже йшлося про відкладення сесії через засідання комісії по «Еліті–центр», то треба дотримуватись логіки і щось робити зі звітом цієї комісії, а приміщення... Якщо й існує така проблема, її не можна розглядати як поважну причину зриву сесій».

Можливо, серед депутатів Київради й справді є такі, кот­рим не все одно, в яку стелю плювати. Тож для естетів ці самі стелі білять, фарбують або розписують букетами. Однак для всіх і кожного зрозуміло, що річ зовсім не в цьому, а в справі про ім­перативний мандат, яку зараз розглядає Конституційний Суд. «Ук­раїна молода» вже писала про те, що рішення Апеляційного суду несподівано розв’язало руки фракції БЮТ, яка давно має намір застосувати норму про імперативний мандат щодо своїх перебіжчиків і замінити 15 зрадників наступними по списку кандидатами в депутати. А відтак зайнятися переформатуванням промерської більшості.

Але й опоненти Блоку Тимошенко не сплять. Власне, вони й затіяли всю цю катавасію з відтермінуванням засідань, аби дочекатись, що скаже з приводу імперативного мандату найавторитетніша Фе­міда. «Бігати навколо Конституційного Суду, зацікав­лювати суддів — все, що залишається Черновецькому та його команді... Аби було прийнято рішення на підставі того, що закон зворотної сили не має, і тому не може бути застосований щодо перебіжників», — говорить Те­тяна Меліхова.

«Навіщо ви запитуєте, чому не збирається сесія? Ви й так це чудово знаєте, — так зреагував на прохання про коментар соціаліст Сергій Батрук. — Всі чекають на роз’яснення Конституційного Суду... Але, згідно з регламентом, сесія має збиратися не менше одного разу на три місяці. Так що регламент не порушено, і можна придумувати все, що завгодно, хоч ремонт у всій Київраді...». Цікаво, що в кожного депутата Київради свій відлік часу: Блок Кличка посилається на Закон «Про місцеве самоврядування», згідно з яким сесія ради скликається не менше одного разу на місяць. Батрук і Новак — на регламент Київради, де чорним по білому написано: «сесії скликаються за необхідністю, але не менше одного разу на квартал».

«Нашоукраїнець» Зорян Шкіряк говорить: «Причина непроведення сесії очевидна — імперативний мандат. Решта — то «космічні» питання. Зараз ми маємо колапс і кризу в міській владі, адже протягом останнього місяця не вирішують ключові питання наповнення бюджету профільні комісії — земельна, містобудівна, майнова. Скільки це ще триватиме?» Мабуть, до рішення Конституційного Суду, якого так боїться і на яке так водночас сподівається Леонід Черновецький. Або ж до 13 березня, на яке заплановане чергове засідання Київради. Або — і це був би найкращий варіант — до того дня, коли на сесію збереться вже новий склад Київради з новим міським головою на чолі — от тоді справи, хочеться вірити, підуть веселіше...