Стара з косою розгулялася

28.02.2008

Дослідники проаналізували 335 хвороб, які завдавали клопоту гомо сапієнс протягом 1940—2004 років, і встановили, що за останні 50 років кількість смертельних хвороб на Землі збільшилася в чотири рази. На думку науковців, у відсталих країнах найсерйознішу загрозу людству становлять нові інфекції, які передаються від диких тварин. А в розвинених державах лікарям найбільше дошкуляють спалахи патогенних вірусів, стійких до антибіотиків, та нові хвороби, які з’явилися у результаті вживання хімічно оброблених харчових продуктів.

Як повідомляє агенція «АМІ–ТАСС», близько 60 відсотків усього загалу вірусів передалися людям від тварин. Осередками інфекційних епідемій спеціалісти вважають африканські країни, Індію та Китай. У Європі та Північній Америці небезпечні хвороби розвиваються не так інтенсивно. На думку представників зоологічного суспільства Лондона (Великобританія), такі тенденції пов’язані, перш за все, із збільшенням щільності населення та недосконалою методикою захисту людського організму від патогенних бактерій.

Так, бактерія e.coli та збудник туберкульозу сьогодні вражають людей у багатих країнах, і в 20 відсотках випадків сучасні ліки не здатні допомогти пацієнтам.

Наталя ГОНЧАРЕНКО