Едуардові міфи

27.02.2008

Розуміючи, що над ними завис «дамоклів меч звільнення», останні уламки старої влади зі шкіри пнуться, намагаючись довести успішність свого керівництва. А ну ж пронесе? Серед таких любителів повихвалятися власними досягненнями — й голова Держтелерадіо України Едуард Прутнік. У прес–релізі, розповсюдженому після підсумкової колегії відомства і надрукованому в деяких газетах (очевидно ж, за бюджетні кошти), Прутнік самозакохано розповідає про грандіозні зміни у телепросторі держави й, особливо, книговиданні. Зокрема, розхвалюються успіхи підвідомчої ДАК «Укрвидавполіграфія».

Поліграфістів, які добре ознайомлені з дійсним станом справ, ця безсоромна брехня неабияк обурює. Адже реальність зовсім інша.

Одне з найкращих підприємств галузі — дніпропетровське видавництво «Зоря» — після заміни досвідченого керівника протягом одного року опинилося в скрутному становищі. Щезли прибутки, з’явилися збитки. Майже половину працівників скорочено, знищено фірмову торгівлю, занедбано випуск товарів народного споживання.

Потихеньку в’яне й інший гігант — ВАТ «Видавництво «Київська правда», де також змінили керівника. Давно «пустила бульки» й пішла на дно херсонська «Наддніпрянська правда». Ледь животіють львівська «Вільна Україна», тернопільський «Збруч». Тут легендарна команда з «Укрвидавполіграфії» теж свого часу звільнила керівників.

Прутнік пишається тим, що в поліграфічній галузі фактично немає заборгованості із зарплати. Візьмемо, для прикладу, хмельницьке «Поділля», де теж незаконно звільнили керівника. За його керівництва, між іншим, заборгованості й справді не було. Нині ж вона сягає майже 120 тисяч гривень на жменьку людей. Підприємство перебуває у стадії банкрутства. Новий керівник Світлана Локтіонова, яку знають у місті як «менеджера з розвалу», фактично зупинила поліграфічне виробництво.

Колектив двічі висловлював їй недовіру, але за Локтіонову горою стоять ДАК «Укрвидавполіграфія» й особисто пан Прутнік. Цікаво, чим ця пані так їх приворожила? Мабуть, чимось вагомим, бо заради неї пан Едуард у звинувачувальному екстазі договорився до того, що попереднє керівництво нібито здирало зі стін видавництва «Поділля» облицювальну плитку для продажу.

Маразм та й годі. І міфи про успіхи — це теж маразм, цинічна брехня. Час вам, пане Прутніку, у відставку. Заберіть із собою й одіозного керівника ДАК «Укрвидавполіграфія» Тамару Ткаченко. Тим паче, що, як нам відомо з достовірних джерел, її темні справи давно вже зацікавили компетентні органи.

М. ПОЛІГРАФІСТ