Тренування національного масштабу

27.02.2008
Тренування національного масштабу

Ганна Хлістунова до чемпіонату Європи готується на турнірах за кордоном. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Зимову першість країни з 21 по 24 лютого приймав Дніпропетровськ. У рекон­струйованому Палаці водних видів спорту «Метеор» зібралися 327 спортсменів — уся еліта українського плавання, щоправда, за винятком чотирьох зірок. Молода Ганна Хлістунова й досвідчені Яна Клочкова, Олег Лісогор, Сергій Бреус віддали перевагу комерційному турніру в Ліоні.

«Треба якнайшвидше викласти результати на сайт, а то нас журналісти розірвуть на шматки», — так жартома почав розмову з кореспондентом «УМ» віце–президент Федерації плавання України Андрій Власков. За його словами, старти в Дніпропетровську для більшості атлетів носили контрольно–тренувальний характер. Адже лідери нашої збірної на пік спортивної форми планують вийти лише за місяць, аби свої кращі результати показати на чемпіонаті Європи в Голландії. Саме за підсумками виступу в Ейндховені з 18 по 25 березня й затвердять склад національної команди для поїздки на Олімпійські ігри в Пекін. Виняток може бути зроблено хіба що у випадку якогось форс–мажору.

Через означені причини високих результатів від спортсменів тренери не чекали, але все ж два вищих досягнення України юнаки встановили. Серед дорослих же найбільша конкуренція спостерігалася в запливі на 200 м батерфляєм, де 23–річний запоріжанин Ілля Чуєв випередив двох представників столиці — призера Олімпійських ігор Дениса Силантьєва та Сергія Адвену. Між цією трійцею точиться боротьба за дві українські путівки до Пекіна–2008, а всі крапки над «і» в суперництві Дениса, Сергія й Іллі буде розставлено за місяць у Країні Тюльпанів.

Андрій Власков зазначив, що організатори чемпіонату постаралися на славу, а от засмутили спортсменів дніпропетровські комунальники. Вони додумалися саме під час проведення спортивних турнірів (тут же відбувалися змагання і з бадмінтону) відключити в місті воду. Це створило для атлетів певні труднощі, але зрештою всі проблеми розв’язали.

Непокоїть фахівців і відсутність (уже вкотре!) на національних стартах плавців зі Львова. «Вочевидь, у місті Лева настільки зосередилися на проведенні футбольного Євро–2012, що про інші види спорту, зокрема, й плавання, підзабули. Хоча басейни в місті працюють», — каже віце–президент ФПУ.