Один національний і один власний

27.02.2008
Один національний і один власний

Людмила Блонська не пропускає національні турніри — у Сумах вона здобула два «срібла». (Фото Рейтер.)

До організації зимового чемпіонату України в приміщенні Федерація легкої атлетики підійшла серйозно. Цього року, крім інформації про змагання в пресі й на афішах, ФЛАУ спільно з державними підприємствами «Укрпошта» й «Марка України» випустили конверти з ілюстраціями до цих стартів національного масштабу. Аж 657 тисяч — класичного формату й 68 тисяч — європейського.

На турнір, що традиційно відбувся в Сумах, зібралося приблизно півтисячі учасників з усіх регіонів держави. Потішили місцеву публіку своєю присутністю й кілька наших зірок світового рівня. Уродженець Білопілля, олімпійський чемпіон Юрій Білоног віддячив землякам за підтримку впевненою перемогою в штовханні ядра (20,07 м). Порадувала глядачів ще одна землячка: чемпіонка Європи–2006 із кросу Тетяна Головченко виграла забіг на 3 км.

На другий український старт у приміщеннях (після Кубка України в Запоріжжі) приїхала срібна призерка чемпіонату світу в багатоборстві Людмила Блонська. У Сумах, на критій арені Української академії банківської справи, броварчанка виступала в двох видах. У бігу на 60 м з бар’єрами вона стала другою після переможниці минулорічного Кубку Європи — Євгенії Снігур з Харкова, а в стрибках у довжину, «полетівши» на 6,50 м, поступилася черкащанці Олександрі Стаднюк (6,60 м).

На дистанції 1500 м у жінок «золото» розіграли дві спортсменки, для яких ця дистанція нині не є типовою. У підсумку донеччанка Наталія Тобіас, котра останнім часом спеціалізується на бігу з перешкодами на 3 км, випередила на фініші срібну призерку чемпіонату Європи на дистанції 800 м — киянку Тетяну Петлюк («свої» 800 м Таня впорала). А єдиний національний рекорд, яким ознаменувалася першість у Сумах, встановив вінничанин Михайло Книш —400 м він пробіг за 46,63 секунди.

У стрибках у висоту серед чоловіків львів’янин Дмитро Дем’янюк із результатом 2,28 м обскакав екс–чемпіона світу Юрія Кримаренка та харків’янина Олександра Нартова, котрі підкорили 2,25 м.

У жіночому потрійному стрибку переможниця Універсіади–2007 донеччанка Ольга Саладуха встановила власний рекорд у приміщеннях — 14,52 м. Пристойний результат показала й представниця Харківщини Світлана Мамєєва — 14,17 м. У чоловічих стрибках у довжину донеччанин Володимир Зюськов перестрибав дніпропетровця Дмитра Білоцерківського — 7,96 проти 7,90.

Паралельно в Сумах пройш­ла й мат­чева зустріч збірних трь­ох східно­слов’янських країн із багатоборства. У командному заліку місця розподілилися так: Росія, Україна, Білорусь. Аналогічний порядок зберігся і в особистому заліку чоловіків: Дем’янов (Росія), Нікітін (Укра­їна), Пархоменко (Білорусь). У представниць прекрасної статі між росіянками Курбан і Гончаровою на друге місце пробилася наша Вікторія Добринська з Вінниці.

 

ДО РЕЧІ

Минулих вихідних двоє українців непогано виступили за кордоном. Переможець «Зірок жердини–2008» донеччанин Максим Мазурик із результатом 5,70 м став другим на турнірі в Парижі. «Срібло» виборов і призер Кубка Європи киянин Микола Саволайнен, який на змаганнях у бельгійському Генті стрибнув потрійним на 16,99 м.