«Пігулка» з бабусиної скрині

26.02.2008
«Пігулка» з бабусиної скрині

Українські медики відправили на карантинні канікули майже два мільйони школярів. (Фото Олександри ПІДДУБНОЇ.)

Ось уже десять років поспіль студенти Полтавського базового медичного училища уникають вимушених зимових канікул, зумовлених «грипозним» карантином. І це тоді, коли для «сусідів» навчального закладу — шкіл, технікумів, університетів, так само розміщених у центрі міста, — прикрі перерви в навчальному процесі стали не менш звичними, ніж прихід самої зими. Майбутні медики постійно практикуються в лікарнях, де концентрація хворих особливо велика, але якось примудряються не підхоплювати від пацієнтів грипу та застуди.

Чудодійною профілактичною «пігулкою», яка запобігає масовому поширенню того ж таки грипу в медучилищі, директор навчального закладу Юрій Мастеров називає звичайнісіньку... шипшину. Цілющі властивості цієї рослини відомі не лише медикам. До збирання та заготівлі вітамінних плодів восени й навесні долучаються практично всі студенти училища — щоб потім протягом навчального року безпосередньо у стінах своєї альма–матер безкоштовно пити шипшиновий чай. Зрозуміло, активізується таке чаювання саме взимку, коли треба зміцнити імунітет і відігнати від себе всюдисущих збудників грипу й застуди.

До речі, у деяких навчальних та дошкільних закладах Полтави успішно апробовані й інші, не менш ефективні засоби «групової профілактики» з арсеналу наших предків. Зокрема, в дитячому садку №86 прижилося часникове намисто. Кожна така намистинка (зазвичай це пластиковий футляр із шоколадного яйця з нарізаними в ньому отворами–«віконцями») має справжню часникову начинку, яка відганяє «злих духів» від кожного, хто одягає на шию цей своєрідний оберіг. Тамтешнім дітлахам подобаються і профілактичний точковий масаж під час гри, і спеціальна гімнастика для зміцнення імунітету. Дорослі переконані: без цих «бабусиних рецептів», якими тут послуговуються вже більше п’яти років, їхні вихованці ні за що б не виявили сьогоднішньої стійкості до вірусних захворювань. Адже навіть зараз, у пік карантинних обмежень в обласному центрі, абсолютна більшість вихованців дитсадка №86 залишаються «у строю».