Конституція для нації

26.02.2008

Основний закон повинен бути народним, неодноразово наголошував Президент. Цю тезу Віктор Ющенко повторив і в день свого народження: 23 лютого в тижневику «Дзеркало тижня» була опублікована стаття, у якій глава держави викладає своє бачення нової конституційної реформи. «Процес творення нової національної Конституції має ґрунтуватися на баченні конституційного світогляду нації, а не окремих еліт чи владних інститутів, — вважає Ющенко. — Саме таке порозуміння — основа довгострокового планування національного розвитку, утвердження і вдосконалення державності, суспільної консолідації».

На думку Президента, Основний закон потребує системного оновлення, і складовими цього процесу мають стати: 1) посилення конституційних гарантій прав і свобод громадянина, реального забезпечення захисту цих прав і свобод, в тому числі через суд; 2) розширення конституційного регулювання інститутів безпосередньої демократії; 3) підвищення ефективності функціонування державного механізму; 4) реформування територіального устрою держави і місцевого самоврядування; 5) визначення зовнішнього курсу України у процесах світової і європейської інтеграції.

Глава держави вкотре зазначив, що пропозиції до нової редакції Конституції мають пройти громадське обговорення, після чого їх треба узагальнити у відповідному законопроекті і відправити його на експертизу компетентних міжнародних органів (насамперед Венеціанської комісії). Потім проект нового Основного закону проходить через парламент, і Президент виносить його на затвердження всеукраїнського референдуму. Однак, наголошує Ющенко, «можливий і всеукраїнський конституційний референдум за народною ініціативою — у разі, якщо народні депутати не зможуть дійти згоди щодо цілісного і дієвого проекту Конституції». Також Президент пропонує ввести інститут народної законодавчої ініціативи, згідно з яким законопроекти можуть бути внесені на розгляд Верховної Ради за ініціативою певної кількості громадян, які мають право голосу. Пропонується запровадити й право «народного вето» — коли референдум за народною ініціативою може скасувати ухвалений парламентом закон.

Глава держави також акцентує на тому, що Конституція має визначати статус Президента, а також його повноваження у взаємовідносинах з парламентом, урядом, іншими органами державної влади. «Зберігаючи в цілому наявний статус Кабінету Міністрів як вищого органу в системі органів виконавчої влади, потрібно удосконалити взаємозв’язки в «трикутнику»: парламент — уряд — Президент», — зазначається в матеріалі. За словами Ющенка, «треба передбачати збалансований механізм політичної відповідальності уряду за результати його діяльності», а також «виключити ситуації, коли український парламент у своїй діяльності фактично підміняється коаліцією парламентських фракцій». Він закликав визначити статус парламентської опозиції і виписати її права , а також «виконати чітку вимогу людей» щодо скасування необмеженої депутатської недоторканності.