Олімпіада почалася в Черкасах

26.02.2008
Олімпіада почалася в Черкасах

Хвоща (на передньому плані) у півфіналі зупинив маріуполець Красильников. (Фото Андрія ВЕРБИЦЬКОГО.)

Брат на брата...

Національна федерація надала змаганням гордий статус відбіркових для участі в Олімпійських іграх. Хоча чемпіонат у Черкасах став кваліфікаційним до чемпіонату Європи в Фінляндії, де в квітні й розігруватимуть ліцензії до Пекіна–2008. Адже наразі українські борці–класики здобули перепустку на Ігри всього в одній ваговій категорії: на торішньому чемпіонаті світу в Азербайджані це зробив запоріжанин Олександр Хвощ у вазі до 66 кг.

Утім саме та невдача змусила тренерський штаб нашої збірної на чолі зі срібним призером Олімпіади–1976 у Монреалі Нельсоном Давидяном ставитися до відбору більш прискіпливо. Тому ще перед стартом чемпіонату було заявлено, що на Євро поїдуть переможці вагових категорій.

Виняток зроблено лише для ваги до 74 кг. На думку тренерів, право поїхати до Тампере перемогою на престижному Гран–прі Івана Піддубного у Москві на початку 2008 року здобув дніпропетровець Володимир Шацьких. Однак тим самим тренери відразу позбавили мотивації внутрішніх конкурентів Шацьких. Зокрема, перспективного луганчанина Дмитра Пишкова, котрий сказав «УМ»: «Який може бути стимул, коли як би я не боровся, на чемпіонат Європи однак повезуть Володю? Торік він не стартував на жодному внутрішньому турнірі, а я всі виграв. Однак вартувало мені раз провалитися, як тренери відразу поставили на мені хрест». Так чи інакше, Пишков у притаманній для себе видовищній манері виграв три сутички на шляху до півфіналу (зокрема, в чвертьфіналі переміг свого брата Євгена). Там Дмитро зустрівся з маріупольцем Миколою Дараганом — борцем над­звичайно фізично міцним, хоча в техніці він значно й поступається Пишкову. Цього разу перемогла впертість Дарагана — він хоча й не провів жодного прийому, але й не дав цього зробити супернику.

Вирішальним у сутичці став суперечливий епізод. «Долю сутички вирішила суддівська помилка», — констатував, зокрема, один із тренерів маріупольської команди, наставник української молодіжки Рустам Аджи.

...і друг на друга

Найбільшою ж була конкуренція у вазі до 84 кг, де на успіх претендували запоріжець Болат Абдуллаєв, миколаївець Віталій Ліщинський і досвідчений маріуполець Олександр Дараган, котрий якраз відновився після травми. Утім усі стартові розклади перекроїв киянин Василь Рачиба, котрий по черзі, до того ж переконливо, переміг усіх трьох. «Я багато років виступав у вазі до 74 кг, — сказав «УМ» Рачиба. — Однак змушений був змінити категорію, бо переконався, що як би я не боровся, на чемпіонати світу і Європи, а також на Олімпіаду возитимуть Шацьких. Останньою краплею стала ситуація перед світовим чемпіонатом. Перед ним я переміг Володимира в очній сутичці на міжнародному турнірі, однак до Баку поїхав Шацьких».

Несподівано завершилися змагання й у ще трьох вагових категоріях. Зокрема, у вазі до 60 кг вінничанин Костянтин Балицький переміг номінально першого (за відсутності травмованого Сурена Геворкяна) номера збірної Руслана Ісрафілова з Києва.

А ось поразка запоріжця В’югара Рагимова, якого тренери збірної у вазі до 55 кг називали практично незамінним, стала справжньою сенсацією. У фіналі екс–азербайджанець справедливо поступився 27–річному одеситу Юрієві Ковалю. Котрий, поміж тим, наприкінці минулого року став переможцем ІІІ Всеукраїнських літніх спортивних ігор. «Якщо тренери збірної і на цей раз вирішать, що на чемпіонат Європи поїде Рагимов, а не я, це буде несправделиво з їхнього боку, — сказав нам Коваль. — Відразу подам до суду».

А ось першого номера країни в категорії до 96 кг — Дмитра Тимченка з Харкова — переміг його близький друг Сергій Рутенко. Показово, що до очної сутички Сергія секундував батько Тимченка, який, кажуть, обмовився, що в Україні Дмитра може перемогти лише Рутенко. Не тому що сильніший, а тому, що добре його знає. Так і вийшло: у впертій боротьбі сильнішим виявився вихованець жмеринської школи боротьби. Та до фіналу Рутенко пробитися не зумів, поступившись у півфіналі луганчанину Сергію Єрошкіну. А того, у свою чергу, здолав неодноразовий призер юніорських чемпіонатів світу і Європи Олег Крьока з Запоріжжя, котрий три місяці тому виграв Всеукраїнську спартакіаду.

У вазі до 66 кг, витримавши жорстку конкуренцію з боку Олександра Хвоща, Сергія Красильникова й Павла Дем’янкова, переміг Армен Варданян. Єдиним чемпіоном, у чиїй перемозі не сумнівалися напередодні, став представник категорії до 120 кг — новоспечений маріуполець Олександр Чернецький.

Тарас РОМАНЮК